Hlavní obsah

Shakespearova komedie o potřebě lásky

Shakespearovu komedii Mnoho povyku pro nic uvede ve čtvrtek a pátek 12. a 13. května Činohra Národního divadla v Praze na scéně Stavovského divadla. Inscenaci s Robertem Miklušem a Lucií Polišenskou v rolích Benedika a Beatricie, kteří odmítají lásku, a hlavně manželství, nastudovala režisérka a končící šéfka souboru Daniela Špinar.

Foto: Martin Špelda

Lucie Polišenská jako Beatricie v komedii Mnoho povyku pro nic.

Článek

„Povyk mám ze Shakespearových komedií vedle Snu noci svatojánské vlastně nejraději. Možná proto, že se dokážu silně vžít do obou hlavních postav. Odmítání lásky a vytěsňování potřeby být svázán s někým druhým znám totiž velmi dobře. Člověk si namlouvá, že může být sám, že je to pro něj vlastně nejlepší, nejpraktičtější, v dnešní době i nejekonomičtější – na nikoho se nevázat a prodírat se životem v osamělém opancéřovaném voze se vztyčenou hlavou. Protože kdo miluje, je zranitelný. Jenže každý takový souboj je nejenom směšný, ale především marný. Každá lidská bytost lásku potřebuje, a potřebuje ji nejenom přijímat, ale i dávat. Jde o jednu z nejkrásnějších a nejmysterióznějších věcí na světě,“ říká o tématu inscenace Daniela Špinar.

Shakespearova vrcholná komedie prolíná scény namlouvání dvou značně emancipovaných bytostí s temnějším příběhem o dívce Hero nařčené z nevěry. A v neposlední řadě je i o pomluvách a špiclování, jež se mohou na lásce a jejím naplnění neblaze podepsat.

„Hledáme možnosti, jak téma milostných vztahů dnes uchopit, aby to bavilo nás i diváky. Určitě z toho ale nemůžeme dělat skanzen. Musíme přiblížit Povyk současnému divákovi. Ale co si budeme povídat, láska je prostě mocná čarodějka v jakékoli době,“ soudí představitelka Beatricie Lucie Polišenská. V dalších rolích se objeví i Jindřiška Dudziaková, Matyáš Řezníček, Saša Rašilov či Igor Orozovič.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám