Hlavní obsah

Duch Jiřího Menzela ožil v Divadle Bez zábradlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní večer zahájil v sobotu v pražském Divadle Bez zábradlí Festival Jiřího Menzela, který má připomenout tvorbu i osobnost předního českého režiséra. Jeviště zaplnili jeho nejbližší přátelé, spolupracovníci a herci, mnozí další pak usedli v hledišti.

Foto: Míla Řádová

Jiří Menzel se setkal i s hercem Jeremym Ironsem.

Článek

Mottem večera se stala otázka, položená všem hostům hned na začátku moderátorkou Hanou Heřmánkovou: Jaký byl Jiří Menzel? A tak se na něj vzpomínalo. Zazněly četné historky z natáčení i divadelního zákulisí, citovaly se jeho výroky.

Spolu s Olgou Menzelovou si oblíbeného režiséra připomněli Jaromír Hanzlík, Jitka Zelenohorská, Václav Vydra, Jana Švandová, Petr Brukner, Dagmar Bláhová, Zdeněk Žák, Jiří Carda a další herci Divadla Bez zábradlí. Ze záznamu pak i Magda Vášáryová, Rudolf Hrušínský ml. a režiséři Miloš Forman, István Szabó a Woody Allen.

Hostem večera byl i významný maďarský herec János Bán, představitel Otíka ve filmu Vesničko má středisková. Ve všech vzpomínkách zněla slova o Menzelově laskavosti, vlídnosti a přátelské atmosféře, kterou při práci uměl vytvořit.

Foto: archiv J. Menzela

Jiří Menzel s Martinem Hubou při natáčení filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

Součástí večera byla i ukázka z dokumentu o Jiřím Menzelovi a veřejná dražba fotografie jeho a Olgy Menzelové od Jana Saudka a scénáře Hrabalovy filmové povídky z jeho pozůstalosti s Hrabalovým věnováním. Výtěžek sto šedesát tisíc korun půjde na konto Nadačního fondu Jiřího Menzela, který pečuje o jeho odkaz a podporuje mladé i starší umělce. Program oživily i hudební vstupy houslisty Pavla Šporcla, Rozálie Havelkové a Leony Machálkové.

Jiří Menzel ale ovládl i další prostory divadla. Z podnětu jeho nejbližší spolupracovnice Míly Řádové vznikla výstava nazvaná Rozmarné cesty Jiřího Menzela, která mapuje profesní, ale i osobní cesty režiséra, který rád cestoval. Známé i méně známé fotografie, umístěné na chodbách a ve foyer divadla, přibližují Jiřího Menzela při práci i během odpočinku a svědčí i o počtu významných osobností, s nimiž se během svého života potkal a spřátelil.

Festival pokračuje až do 28. dubna projekcí Menzelových filmů a přehlídkou čtyř inscenací, jež pro Divadlo Bez zábradlí vytvořil a z nichž komedie Bez roucha aneb Ještě jednou zezadu dosáhla úctyhodného počtu více než 900 repríz a bude mít během festivalu svou derniéru.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám