Hlavní obsah

Seriály Osada a Iveta přinesly emoce, intriky, lásku a vtip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva seriály, pod kterými je podepsán scenárista Petr Kolečko, nyní skončily v České televizi. V pátek to byla druhá řada seriálu Osada, kterou režíroval Radek Bajgar, minulý týden seriál Iveta Jana Hřebejka. Každý jiný, ale oba vtipné.

Foto: ČT

Michal Franěk Stanislava Majera si žádné problémy nepřipouštěl.

Článek

Osadu ovládaly emoce, zákulisní hrátky, dokonce i menší vojenské manévry. Pohody v ní tentokrát moc nebylo, ačkoli se o ni všichni snažili.

O Južanových (Eva Leinweberová a Igor Bareš) už se kolegové osadníci dozvěděli, že jsou majiteli sýrárny, ale pohoda u nich nepanovala kvůli pomatení smyslů otce, který začal chovat ovce.

Matka Krausová (Jana Plodková) propadla alkoholu, ovšem když pod vlivem vypustila Južanovy ovce z ohrady, rychle se postavila na nohy.

Foto: ČT

Igor Bareš se jako otec Južan rozhodl chovat ovce.

U nové rodiny Kociánových (Ivana Uhlířová a Marek Daniel) zase hrály prim peníze. Do posledního dílu se snažili prodejem dobře zpeněžit svou chatu. A Ivana Sehnalová (Pavla Beretová) byla úzkostlivou matkou malé dcerky.

Osada 2: Od láseček až po čilého bobra. Seriál plný pohody ovládl páteční večery

Film

Prim hrály ve druhé řadě Osady milostné vztahy. Nevěry rozklížily soulad mezi manželi Rubalovými (Petra Nesvačilová a Radek Holub) až tak, že si Milan postavil před chatou svou zeď nářků a zahájil vojenské manévry.

Helena se zase rozhodla kandidovat na osadnickou náčelnici. A ubylo jejich vzájemných oslovení lásečko. Naopak přibylo nabádající: Milane, buď harmonickej!

Foto: ČT

Milan Rubal (Radek Holub) využíval při stavbě své zdi nářků odborných rad souseda Krause (Josef Polášek).

Spisovatelka Rybáková (Ivana Chýlková) řešila nevěrníka Fraňka (Stanislav Majer), který už nebyl policistou, ale po jednom absolvovaném kurzu o sobě prohlašoval, že je psychologem. Vypadalo to, že zrovna jeho ale z pohody snad nikdo a nic nevyvede. Až do té doby, než byl z Osady vykázán.

Foto: ČT

Při závěrečném táboráku se hlasováním rozhodlo, že Osada už nebude mít náčelníka ani náčelnici.

Poslední scéna u táboráku zřejmě rozhodla o osudu seriálu. Funkce náčelníka/náčelnice byla zrušena a všichni se shodli, že osada skončila. Při závěrečných titulcích bylo vidět, že situaci po jejím konci zase dokázal využít Franěk. Stal se z něj totiž plavčík jak z pobřežní hlídky, užívající si obdivných pohledů slunících se dívek a žen.

Kráska z Trebišova

O Ivetě, krásné holce z východoslovenského Trebišova, je druhý seriál z pera Petra Kolečka.

Iveta (Alžběta „Zea“ Ferencová) je svérázná osmnáctiletá dívka, která jde raději než do školy na borovičku se štamgasty. A vůbec ji nezajímá, co si o ní myslí ostatní. Má silně věřící matku Dianu (Zuzana Mauréry), která jí nechce zodpovědět otázky, jestli má také romskou krev.

Foto: ČT

Alžběta „Zea“ Ferencová a Milan Ondrík v seriálu Iveta.

Ivety si v Trebišově všimne hledač talentů a nabídne jí místo v modelové agentuře v Bratislavě. Ráda přijme, je to příležitost, jak se dostat z Trebišova, od téměř neustále se modlící matky a od průšvihů, které si natropila.

Slováci považují Hřebejkův seriál za zesměšňování

Kultura

Ovšem místo práce modelky ji čeká bratislavský nevěstinec. Jenže Iveta, rodačka z Trebišova, se jen tak nevzdává, a tak v něm nezůstane ani jednu noc. A dveře mezi modelky se jí opravdu otevřou. Nakonec se také dozví, jak je to s jejími romskými geny, a najde cestu nejen k matce.

Seriál se premiérově vysílal v roce 2021 v televizi Joj, na obrazovky České televize se dostal letos na podzim. Kolečko se v něm opět věnuje sociální satiře a nebere si servítky. Tak jako tomu bylo u jeho dosud nejúspěšnějšího seriálu Most!

Oba seriály jsou i po skončení dostupné v iVysílání České televize.

Česká televize odhalila pohádku na Štědrý večer

Vánoce

REPORTÁŽ: Natáčí se druhá řada Docenta s Ivanem Trojanem. Ve hře je i třetí

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Osada

Reklama

Výběr článků

Načítám