Hlavní obsah

Seriál představí náboženství prostřednictvím kuchyně

Česká televize v novém seriálu Duchovní kuchyně představí jednotlivá náboženství prostřednictvím stravovacích zvyklostí věřících, kuchyňských tabu a konkrétních receptů. Sedmnáctidílný cyklus půlhodinových epizod je žánrově na rozhraní zábavy a vzdělávání.

Článek

Spojení kulinářství a náboženství není podle tvůrců nikterak nemístné, takřka všechna vyznání totiž kladou důraz na suroviny, způsob jejich přípravy i na stolování. "Vaření televizní diváky bezesporu zajímá. Přitom lze jeho prostřednictvím otevřít závažná témata," řekl dramaturg Centra náboženské tvorby brněnského televizního studia Petr Raus.

Autoři se snažili i při humorné formě pořadu zachovat úctu k jednotlivým náboženstvím, a především nestrannost. "Žádný z dílů se nesnaží nijak ideologicky zabarvit," uvedl člen Rady České televize Milan Badal. "Byl to trochu test smyslu pro humor. Někteří představitelé některých náboženství se žánru trochu vylekali a když zjistili, že si tak trochu děláme legraci, s díky odmítli vystoupit," uvedl režisér Stanislav Zeman.

Největší problém však prý paradoxně vznikl při hledání bezvěrce pro díl věnovaný ateismu, který tvůrci považují za svébytné vyznání. Průvodci pořadem jsou Martin C. Putna a Aleš Roleček, kteří si zvou také odborníky z řad religionistů, a to především z brněnské Masarykovy univerzity. V každém díle se diváci dozvědí něco z věrouky jednotlivých náboženství a naučí se uvařit typický recept či kompletní menu.

Nechybí ani zajímavosti a kuriozity. V prvním díle věnovaném starému řeckému pohanství představuje odlehčení informace, že antičtí Řekové jedli i psy, jejichž maso považovali za dietní a chutí podobné zaječímu. První díl seriálu odvysílá ČT2 v neděli 19. září v 19:00. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám