Hlavní obsah

Seriál Pět let boří stereotypy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva lidé, jedna noc, pět let staré vzpomínky a dva poznamenané životy. Desetidílný seriál Pět let, který Česká televize divákům nabízí na svém webu v iVysílání, otevírá téma znásilnění. A boří zažité stereotypy.

Foto: Česká televize ČT24

Alžběta Malá a Samuel Toman v seriálu Pět let.

Článek

Po maturitním večírku, jde Tereza k Davidovi domů, tam se spolu vyspí a pak už se nevidí. Za pět let se náhodou potkají na ulici a v Tereze setkání oživí její trauma. Byla znásilněna a chce o tom napsat knihu. Jenže David na společnou noc vzpomíná úplně jinak.

Co se tedy opravdu stalo?

Seriál režíroval Damián Vondrášek, podle scénáře Sáry Zeithammerové. Hlavní role Terezy a Davida ztvárnili Alžběta Malá a Samuel Toman.

„Z tématu jsem měl velký respekt. Pojmout ho rovnocenně z obou perspektiv mi přišlo troufalé, ale zároveň velmi zajímavé,“ uvedl režisér. „Chtěli jsme na začátku podpořit u hlavních postav stereotypy, které okolo tématu panují, aby pak měl divák možnost svůj názor změnit. Tím, že jsme točili pro iVysílání, jsme se jako tvůrci cítili svobodněji,“ dodal.

Foto: Česká televize ČT24

Alžběta Malá a Samuel Toman v hlavní roli seriálu Pět let

Seriál Pět let byl na konci září oceněn na 5. ročníku Mezinárodního festivalu seriálů Serial Killer v Brně v soutěži webových projektů střední a východní Evropy a za nejlepší ženský herecký výkon pro Alžbětu Malou.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozadí událostí – všechno bylo jinak

Nebyla to detektivka ani komedie, minisérie Pozadí událostí, kterou Česká televize vysílala po čtyři nedělní večery, ale pobavila. Ne tak dějem, hlavně...

Výběr článků

Načítám