Hlavní obsah

Seriál Dáma a Král je zpátky, přibyl další podivín

Právo, Eva Vejdělková

Pánbůh zaplať, chtělo se říct nad seriálem Dáma a Král, když po úvodních dílech druhé řady divák s úlevou zjistil, že se tvůrci svoji hru na detektiva Hercula Poirota možná konečně rozhodli vzdát. Závěrečné odhalování pachatelů podle vzoru klasiky totiž v minulosti často vyznívalo křečovitě a tím jen nešťastně dovršovalo mnohdy až příliš předvídatelné nebo naivní zápletky.

Foto: TV Nova

Michal Dalecký a Tereza Hofová jako noví parťáci v seriálu Dáma a Král.

Článek

To vadilo tím víc, že hlavní hrdina, soukromý detektiv s minulostí zločince Prokop Král, má být expertem na pronikavě inteligentní řešení.

Jenže když všehotvůrce někde přidá, většinou jinde ubere. A tak se na počátku druhé série výstřední detektiv v podání Matěje Hádka, který bavil publikum svým odměřeným sarkasmem a dokázal tím úspěšně kompenzovat slabiny detektivky, vytratil ze scény a místo něj se na obrazovce vyloupla další protivná schválnost, která zatím dráždí možná i víc než zmíněná závěrečná odhalení. Excentrický pátrač číslo dvě.

Na Královo opuštěné místo v advokátní kanceláři, kde stále vládne Miroslav Donutil, Tereza Hofová jako advokátka Braunová a snaživý začátečník Jan Cina, se totiž rozhodl vnutit Králův přítel z minulosti Milan alias Michal Dalecký. Vede ho nejen touha pomoci najít a zachránit prchajícího Prokopa, ale i jakási náhle probuzená ambice stát se podle kamarádova vzoru z lůzra hvězdou.

Foto: TV Nova

Eva Holubová a Tereza Hofová hrají v seriálu Dáma a Král matku s dcerou.

Jenže s tímto novopečeným soukromým detektivem, který se kdysi málem stal právníkem, je to onačejší jízda. Seriál, který se v nové sérii pokouší posílit napětí tím, že ohrozí hlavního hrdinu a udělá z něj už podruhé v životě štvance, se totiž s příchodem druhého výstředníka zároveň proměňuje téměř v lidovou taškařici.

Snaží se přesvědčit diváka, že ten vysoký a nápadný zrzek, kterého může být vmžiku všude plno, vládne nebývalou schopností splynout s davem a perfektně ji umí využít. Samozřejmě to neomylně vede ke komediálním situacím, například k úspěšnému tajnému průniku do podezřelého masokombinátu, po němž následuje katastroficky laděná veselá scéna s ještěrkou neboli vysokozdvižným vozíkem. A po ní pak přijde ještě veselejší vyhazov z ještě podezřelejšího masokombinátu.

Včerejší třetí epizodou sice začal běžný provoz v advokátní kanceláři, takže už se začal vyšetřovat i jiný než Prokopův případ, ale diváckou nejistotu z toho, že tento původní seriál Novy se kdovíproč najednou někam obrací, se zaplašit nepovedlo. Publikum se po předešlé šestnáctidílné řadě rozdělené vánoční pauzou na dva díly do podzimní a jarní sezóny sice vrátilo a zatím se drží blízko počtu miliónu, ale těžko říct, jak dlouho u novinky bez Hádka vydrží. Zvlášť když to vypadá, že Nova si pro ně nachystala i poněkud jiný druh humoru.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám