Hlavní obsah

Sedláček točí film o Janu Palachovi

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou část celovečerního filmu Jan Palach začal po několikaměsíční pauze natáčet režisér Robert Sedláček podle scénáře spisovatelky a scenáristky Evy Kantůrkové. Titulní postavu Jana Palacha hraje pětadvacetiletý absolvent brněnské JAMU Viktor Zavadil.

Foto: Cineart TV

Viktor Zavadil jako Jan Palach

Článek

Natáčení potrvá dvacet dnů, přičemž hlavní část se odehraje na řadě míst v Praze. Pro natáčení scén studentské stávky v aule Filozofické fakulty UK svolává filmový štáb studenty prostřednictvím vysokoškolských senátů. Dosud se na odpoledne a noc 2. 12. 2017 přihlásilo takřka pět set studentů pražských vysokých škol.

V dalších rolích uvidíme Zuzanu Bydžovskou jako maminku Palachovou, Denisa Barešová hraje Janovu první velkou lásku, Michal Balcar jeho bratra. Představí se i Karel Jirák (Ladislav Žižka, kamarád) a Jan Vondráček (profesor).

„Chci vyprávět tragický příběh Jana Palacha. Příběh, který není dětsky naivním bojem proti totalitě, ale extrémním příkladem toho, kam až všudypřítomná konformita a přizpůsobivost dohnaná do krajnosti může zavést citlivého jedince,“ říká Sedláček.

„Pod jeho rakví mimo jiné psali: V hierarchii hodnot naší evropské kultury stojí na nejvyšším místě lidský život. Za činem Jana Palacha můžeme tušit rozvrat této hierarchie. V dějinách se situace, pro které se hodí tento epitaf, opakují cyklicky. Nesouvisejí ani s komunismem, ani s fašismem, souvisejí se zákonitostmi fungování lidské společnosti,“ dodal.

Film Jan Palach bude mít v kinech českou premiéru 21. srpna 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám