Hlavní obsah

Šedesát českých ženských hrdinek pohromadě

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha Hrdinky s podtitulem Příběhy významných českých žen přináší životní osudy šedesáti zajímavých žen. Těch, které se „s pomocí svého talentu, píle, vytrvalosti, a především víry ve vlastní sny dopracovaly přesně tam, kam chtěly, a prošlapaly přitom cestu k sebeuplatnění mnoha svým následnicím“.

Foto: Universum

Obal knihy

Článek

To napsaly na úvod její autorky Renáta Fučíková, Kateřina Tučková a Lenka Křížová ve spolupráci s Annou Musilovou. Za zajímavým grafickým ztvárněním stojí studenti ateliéru Didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Podle spoluautorky, historičky Lenky Křížové je kniha jedinečná také tím, že „osudy skutečných českých hrdinek byly beletrizovány tak, aby upoutaly pozornost především mladých čtenářek a čtenářů“. Vysvětlila, že výběr žen byl podřízen tomu, aby se v knize, která je rozdělena na osm kapitol, objevily co nejpestřejší příběhy.

Proto se můžeme setkat s ženami historicky známými, jakými jsou například královny Eliška Přemyslovna a Marie Terezie, automobilová závodnice Eliška Junková nebo první dáma Olga Havlová. V knize jsou však také popsány osudy hrdinek, které veřejnost až tolik nezná. Jednou z nich je Marie Šmolková. Právě tato pozapomenutá žena stála u zrodu záchrany 669 židovských dětí, známých jako Wintonových.

Marie Šmolková byla bankovní úřednice, která nejprve pomáhala židovským uprchlíkům, mířícím do Československa z Německa ovládaného Hitlerem. Pomáhala také lidem prchajícím v roce 1938 z československého pohraničí, snažila se jim sehnat potraviny, oblečení, povolení k odjezdu za hranice. Poté, co je okolní státy začaly zavírat, chtěla zachránit alespoň děti.

„Spojila se s podobně obětavou ženou, Doreen Warrinerovou z Britského výboru pro uprchlíky, a společně vymyslely plán – osloví britské rodiny s prosbou o přístřeší pro československé děti, které k nim pošlou z ohrožené země vlakem. A protože by tak náročný, a navíc tajný plán samy nezvládly, nalezly někoho, kdo by s nimi na celé věci spolupracoval – dva mladé muže ochotné riskovat, Trevora Chadwicka a Nicholase Wintona,“ píše autorka kapitoly, spisovatelka Kateřina Tučková.

Nicholas Winton byl tím, kdo našel dětem v Británii rodiny, které se o ně během války postaraly. Za svou nezištnou a obětavou pomoc také obdržel Řád britského impéria či u nás Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Den po okupaci Československa Marii Šmolkovou zatklo gestapo. Postavila se však za ni řada vlivných osobností a nacisté ji propustili na svobodu. Odjela do Británie, kde chtěla pokračovat v pomoci, ale zničená výslechy a vážnou nemocí zemřela. A u nás se na ni zapomnělo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám