Hlavní obsah

Sběratel má možná doma ztracené dílo van Gogha, rozhodne expertíza vlasu

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze sběratele umění Markuse Roubrockse (44) z Kolína nad Rýnem může být multimilionář – pokud se prokáže, že jeho obraz Zátiší s pivoňkami skutečně namaloval slavný Vincent van Gogh.

Foto: Archiv, Právo

Autoportrét Vincenta van Gogha

Článek

Milovník umění připravoval dílo o rozměrech 37,5x43,5 centimetru na výstavu, a proto požádal restaurátorku Ester Mönnikovou, aby obraz zbavila nečistot. Ta ho milimetr po milimetru čistila a na jednom místě v silnější vrstvě barvy narazila na osm centimetrů dlouhý rezavý lidský vlas.

Odtud už nebylo daleko k domněnce, že by mohlo jít o obraz malovaný van Goghem v roce 1889, který byl desítky let považován za ztracený. Podle restaurátorky vlas musel patřit autorovi díla, protože jinak by nemohl být tak hluboko zaschlý v barvě.

Má se to prokázat testem DNA – za dozoru státního notáře bude vlas z barvy vyjmut a porovnán s DNA potomků malířského génia. Pokud budou výsledky totožné, mohl by obraz dosáhnout ceny až 50 miliónů eur (1,25 mld. Kč).

Dva na sobě nezávislí vědci z oboru malířství vypracovali expertizu, v níž došli k témuž závěru, pokud jde o techniku pokládání barev i stáří díla: Zátiší s pivoňkami bylo namalováno van Goghem v období mezi dubnem a červnem 1889. Pozoruhodné je, že obraz byl nalezen v roce 1977 na půdě jednoho belgického domu, sběratelův otec ho koupil a plátno v dědictví přešlo na syna.

Specialisté z Muzea van Gogha v nizozemském Amsterdamu, kteří si činí nárok autorizovat pravost van Goghových obrazů, však mají za to, že jde o falzum. Sběratel pro list Bild nyní prohlásil: „Teď mohu konečně dokázat, že mám pravdu já!“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám