Hlavní obsah

Sázavafestu dali tempo Molotov, Nightwork a Fun Lovinʼ Criminals

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Benešově u Prahy probíhá od čtvrtečního odpoledne dvanáctý ročník multikulturního Sázavafestu. Byť několik dnů před jeho zahájením kvůli nedostatku financí stáhl ředitel festivalu Pavel Kloupar z programu britské Kaiser Chiefs, do té doby největších slibovanou hvězdu, v pátek večer řekl, že na akci dorazilo patnáct tisíc diváků.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Švýcaři Death By Chocolate příjemně překvapili.

Článek

Sázavafest si zatím nemůže stěžovat na počasí. V noci ze čtvrtka na pátek sice silně pršelo a déšť provázely hromy i blesky, dopolední slunce ale stačilo areál pro začátek programu nachystat tak, že nebylo nic znát. A tak se po čtvrtečním zahřívacím dnu se skupinami Wohnout, Visací zámek nebo zpěvákem Kamilem Střihavkou rozjel solidně vystavený program, který lákal na hudební tutovky i zajímavé atrakce ze zahraničí.

K vrcholům v pátek patřili američtí Fun Lovinʼ Criminals, kteří předvedli svůj svěží mix několika stylů, mexičtí Molotov, nádherně propojující rock se štěkavým a revolučně zapáleným hip-hopem, a švýcarští Death By Chocolate, kteří v programu nahradili velšské Skindred a rozhodně si neudělali ostudu.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Člen mexických Molotov Randy Ebright při rozhovoru.

Jejich tvorba čerpá ze syrového rock and rollu padesátých a šedesátých let, přitom k němu přistupuje s vědomím, že mají-li zaujmout, nesmějí zapomenout, že fungují v jednadvacátém století. „V Čechách jsme poprvé, ale rozhodně se sem chceme vrátit. Jsou tu hloubaví diváci, hrálo se nám skvěle,“ řekl po skončení koncertu zpěvák a kytarista Mathias Schenk.

Bubeník Mexičanů Molotov Randy Ebright, mimochodem jediný Američan v sestavě, zase řekl, že jeho formace nepřestala být nikdy politická. „Vždycky jsme se zajímali o politiku, a to jak o americkou, tak mexickou. Myslím si, že v Mexiku je to teď opravdu hodně špatné.“

Velký ohlas měli tradičně Nightwork. Na pódium vstoupili chvíli poté, co se v areálu objevil prezidentský kandidát Jiří Dienstbier, který se přišel se svým synem Jiřím podívat na několik vystoupení, především na Xindla X a skupinu Sto zvířat. Zpěvák Vojta Dyk připomněl, že i on je kandidátem na prezidentský post, a byť v tom byl velký kus nadhledu, bylo evidentní, že mladé publikum by jej neváhalo v jeho cestě na Hrad upřímně podporovat.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Nightwork byli i na Sázavafestu on-line.

„Na podzim vyjde naše nové album, a i na něm tématika prezidentských voleb bude,“ řekl po skončení koncertu Dyk.

Sto zvířat se na Sázavafestu pokoušejí o rekord. Na čtyřech koncertech odehrají sto písniček ze svého širokého repertoáru a zapíší se tak do české knihy rekordů. V areálu Zelený ostrov, kde se festival koná, je zástupkyně agentury Dobrý den, jež na regulérnost pokusu kapely dohlíží. Sto zvířat už absolvovali tři vystoupení, to poslední v pátek odpoledne v Balbínce bylo  akustické, a dnes na ně čeká poslední.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Sto zvířat usilují na Sázavafestu o rekord. Za tři dny zahrají sto svých písniček.

Diváky náramně pobavila i vystoupení skupin Monkey Business, K2, Mig 21, Xindla X nebo Anety Langerové, stejně tak společný koncert Radima Hladíka a Vladimíra Mišíka nebo set Jiřího Schmitzera.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Vladimír Mišík vystoupil se svým letitým spoluhráčem a kamarádem Radimem Hladíkem.

Sobotní program začne v poledne a jeho vrcholy by měly přijít v podobě vystoupení britského dýdžeje Paula Oakenfolda, švédských Frantic Sunday, francouzských Lyre Le Temps nebo našich Charlie Straight, Vypsané fixy, Mandrage či Gábiny Gunčíkové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám