Hlavní obsah

Sázava s Markovičem, Kelty, ska a reggae

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu proběhl šestý ročník Sázavafestu v Sázavě na Benešovsku. Tisíce lidí si na dobrou hudbu počkaly i v dešti. Zazářil Boban Markovič, Monkey Business, Čechomor i Panonia All Star Ska Orchestra a Yellow Umbrella.

Článek

Nejpočetnější publikum měl v pátek Boban Markovič. Se svým balkánským velkoorchestrem předvedl mimo jiné i známé hity z Kusturicových filmů. Markovič si užíval zpěv i dirigování publika, se kterým měl intenzivní kontakt a skutečně divoce ho rozhýbal.

Špičkové výkony odvedly i kapely, které nejsou natolik mediálně "provařené". V nepříliš výhodném poobědovém čase zaujali maďarští Panonia All Star Ska Orchestra a v sobotu večer pak kralovali němečtí Yellow Umbrella - zajímavá směs reggae a ska s perfektním zpěvem a povedenými dechovými sóly. Početné publikum po celý koncert ze všech sil tančilo a navzdory velmi špatnému počasí nikoho nenapadlo odejít.

Monkey Business, Tata Bojs

Výtečné vystoupení předvedli Monkey Business, kteří na festivalu oslavovali pět let existence. Navlečeni v lidové kroje nabídli na české poměry oslňující show, skvělé muzikantské výkony i zpívajícího šoumena Matěje Rupperta, který večerní vystoupení kapely v dobrém opanoval.

Úspěch měla i francouzská skupina Manau. Kapela, těšící se doma dobré pověsti, spojila prvky rocku a keltského folklóru s hip-hopem. Její skladby mají nakažlivé melodie a nebylo divu, že ji diváci odmítali pustit z pódia a žádali přídavek. Sympatie návštěvníků si získalo i akustické vystoupení skupiny Tata Bojs, multimediální show Brita Banco de Gaia, veselý koncert Wohnoutu, sychravé vyznání skupiny Priessnitz či punkrocková vzpomínka slovenské Slobodné Európy, která se po dlouhé době představila se svým původním kytaristou Sveťo Korbelem, jenž má za sebou odvykací kúru.

Zaujal též noční folkový koncert bratrů Ebenů, reggae španělské skupiny Caňaman a hiphopově laděná scéna s Gipsym, Penery strýčka Homeboye či instimními Bratry Orffovými.

Hráli i návštěvníci

Na Ostrově spontánně vyrostla sedmá, neoficiální scéna. Na ní mohli muzicírovat i hudebně neškolení návštěvníci. Třičtvrtěhodinové seance projektu drum circles byly po celou dobu trvání Sázavafestu velmi vyhledávané. Aktivně se jich zúčastnily stovky lidí a další stovky přihlížely a pohupovaly se v rytmu. Každý příchozí si mohl od pořadatelů půjčit bubínek, k dispozici jich bylo 70.

Rytmus udával neoficiální dirigent, který přidával různé výkřiky, dynamicky měnil atmosféru seance a vyvolával tím v účastnících viditelné uvolnění. "Bubnování lidi zbavuje ostychu a strachu a dodává jim sebevědomí. Může to být podobná ventilace, jako když se jdou vyřvat na fotbalový stadión," řekl Petr Šušor, iniciátor projektu.

"S festivalem jsem spokojen," sdělil Právu hlavní pořadatel Pavel Kloupar. "Přišlo sice méně lidí než loni, ovšem s ohledem na nepříznivé počasí to dopadlo dobře. Všem divákům děkuji za trpělivost a za to, že na festivalu vydrželi až do konce."

Festivaly na Bezdězu, v Plasích, Pardubicích a Svojšicích

Festivalová série České hrady.cz skončila v sobotu na Bezdězu. Vystoupení skupin Monkey Business, Kryštof, Support Lesbiens, Priessnitz a dalších přihlížely 4 tisíce diváků. "Festivaly se během léta konaly na čtyřech hradech a dohromady je navštívilo 16 tisíc diváků. Je to méně než loni, ale tehdy se hrálo na šesti místech," sdělila Právu za pořadatele Martina Reková.

V Plasích u Plzně proběhl v sobotu festival Czech Rock Block. Navštívilo jej více než 7 tisíc diváků a neodradilo je ani mrholení, které provázelo celou druhou polovinu přehlídky. Představily se skupiny Alkehol, Arakain, Doga, Krucipüsk a další. "Řekl bych, že lidé nejvíce přijali Tublatanku ze Slovenska," řekl Právu pořadatel Michal Sokol. "Dobré ohlasy byly i na vystoupení skupiny Harlej."

V Pardubicích se v sobotu uskutečnil Žlutý fest, jeden ze série festivalů konaných pod hlavičkou Rock for People. Představily se na něm skupiny Divokej Bill, Sto zvířat, -123 min., Lenka Dusilová a další. Déšť nejvíce ublížil punkovému Antifestu, který se konal ve Svojšicích u Přelouče. "Za celé tři dny nepršelo jen asi půl hodiny," řekl Právu pořádající Tomáš Peterka. "Přišlo sedmnáct set diváků, finančně jsme v minusu, ale většina kapel podala skvělé výkony. Nejlepší byly Eddie & The Hot Rods, One Way System a N. V. Ú., které nachystaly pro diváky skvělou show."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám