Hlavní obsah

Saudek pokřtil svou knihu Tramvaj noci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný fotograf Jan Saudek pokřtil ve čtvrtek v pražské galerii, která nese jeho jméno, knížku povídek Tramvaj noci. Jak poznamenal, je již jeho čtvrtým literárním počinem.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jan Saudek s partnerkou Pavlou Hodkovou.

Článek

Saudek jako vždy bavil přítomné svým neúnavným klaunstvím. "Nevěděl jsem, co roupama, tak jsem napsal knížku, jsou tam decentní obrázky, třeba jak dívka dostává facky. To je teď v módě, jmenuje se to domácí násilí a tady je přesný návod, jak to dělat," řekl novinářům autor.

Upozornil také na portrét prostitutky z Perlové ulice, která mu prý vždy "udělala cenu". "Jednou jsem jí opatřil bohatýho Francouze a ona mi ráno přinesla tisíc korun. Já jsem to nepřijal a dodnes mi ta tisícikoruna chybí!" dodal.

Na otázku Novinek, zda píše autobiograficky, Saudek přisvědčil, že jde o autobiografii "plus nějaké ty sny", a jinak se domnívá, že každá kniha je autobiografická. "Nemyslím si, že bych byl velký autor, ale napsat jsem to musel, protože nemohu otálet a říkat - až jednou."

Psát prý začal v dětství. "Do patnácti jsem psal krátké povídky, to se nedochovalo. Zabývalo se to hodně sexem a teď si všímám i jiných věcí - lidí v tramvaji, vztahů,

dobroty a mizérie," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám