Hlavní obsah

Satirické Osmyčky si dělají legraci z českého národa i jeho historie

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo má svůj národ opravdu rád, ten ho nešetří. To je jakési ústřední motto nové autorské frašky či kabaretu Osmyčky. Představení osvědčeného autorského tria Jan Šotkovský, Petr Štěpán a Stanislav Slovák z Městského divadla Brno bude mít premiéru v sobotu, a jak název napovídá, bude se týkat osudových letopočtů, které jsou pro naši historii příznačné.

Foto: Foto PRÁVO - Miroslav Homola

Praotec Čech s manželkou Vesnou kupují zemičku uprostřed Evropy. Snad to bylo v roce 818 a už tehdy se jako mazaní šíbři o prodej území postarali Čeněk Udavač (Michal Isteník - vlevo) a Petr Štěpán (uprostřed).

Článek

A protože jde o kabaret, ve kterém nesmí chybět hudba včetně rozverných písniček, autorské trio doplňuje i hudební skladatel, autor skladeb i textů k nim Karel Cón. Kabaret si mimo jiné dělá legraci i z některých otřepaných vlastností našeho národa. Vždyť přece všichni víme, že nejdůležitější je, že nám chutná a máme dobré pivo.

„Nechtěl bych, aby bylo představení chápáno jako parodie současné politické scény, protože ta je parodií sama o sobě takovou, že to žádný autor nemůže líp vymyslet. Představení nebude ani učebnicí dějepisu, byť se v něm známé postavy z našich dějin objeví. A je taky fakt, že některé letopočty s osmičkou na konci jsme si jednoduše vymysleli sami. Třeba ten, kdy se praotec Čech stal majitelem naší země zaslíbené,“ uvedl k představení Stanislav Slovák, který se ujal i režie. V představení, jehož název je i symbolikou toho, do jakých smyček nás osmičky často dostaly, vystupují mimo praotce Čecha i Bůh, Ďábel T.G. Masaryk, Přemysl, Libuše, Karel IV. a další významní obyvatelé země. Jedinou ženou mezi mužskými postavami je Libuše či Vesna v podání Radky Coufalové.

Foto: Foto PRÁVO - Miroslav Homola

Šotkovský, Štěpán a Slovák (zleva) mají jako spoluautoři už na svém kontě několik skvělých parodií, z nichž nejúspěšnější dosud je hudební komedie Bítls, která se stále hraje a je pořád vyprodaná.

Představením, které slibuje satirický humor, provází celým dějem dvojice hlavních postav, což jsou Čeněk Udavač a Marek Zatýkal, které zahrají Michal Isteník a Petr Štěpán. A zřejmě aby té recese nebylo málo, číslo osm je pro něj charakteristické i z jiného pohledu. V hlavních rolích v něm totiž vystupuje osm herců, orchestr tvoří osm muzikantů a kabaret je osmým autorským dítětem zmíněné trojice. Jedinečnost představení je i v tom, že hlas vypravěče k němu propůjčil údajně s velkou radostí legendární herec Viktor Preiss, který už s hereckou kariérou skončil. „V Praze ho už diváci tedy neuvidí, ale v Brně ho mohou slyšet,“ pyšní se režisér. O kostýmy se postarala Andrea Kučerová a významnou roli v inscenaci budou mít i projekce, které jsou dílem scénografického kouzelníka Petra Hlouška. A i když se autoři podle vlastních slov už při psaní náramně bavili, počítají i s tím, že se najdou diváci, kteří se bavit nebudou vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám