Hlavní obsah

Sarah Brightmanová: Těším se na pohled na zemi z vesmíru

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Světoznámá britská sopranistka Sarah Brightmanová již řadu let úspěšně spojuje pop music s operním žánrem. Právě vydala album Dreamchaser a chystá se na světové turné. V minulosti se proslavila účastí v muzikálech Cats a Fantom of The Opera ve West Endu. Aktuálně prochází výcvikem pro kosmonauty. Na rok 2015 má totiž rezervovaný let do vesmíru. Ruskou kosmickou lodí Sojuz má jako privátní pasažér letět na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Foto: Universal Music

Sarah Brightmanová tvrdí, že důležité je dosažení lásky, radosti a rovnováhy.

Článek

Sledujete často oblohu?

Ano, ale bohužel dnes je všude světelné znečištění, takže je obtížnější vidět hvězdy. Vyrůstala jsem v šedesátých letech v malém městě za Londýnem, v noci tam byla úplná tma a obloha byla nádherná. Získávám z vesmíru pocit bezpečí, i když se nebe proměňuje během dne i roku. Je v něm obsažená minulost, současnost i budoucnost v jednom okamžiku. To mě uklidňuje.

Těšíte se, až se z oběžné dráhy podíváte na zemi?

Naprosto, mám obrovské očekávání. I když se Mezinárodní vesmírná stanice nemusí zdát zas tak moc daleko, strašně se těším. Mluvila jsem o tom s mnoha kosmonauty a všichni říkali, že pohled na naši planetu ze vzdálené perspektivy dalece předčí veškerá očekávání. Prý je to silnější, než si dokážete představit.

Nebojíte se?

Vůbec. Ale nemyslím si, že to je ode mě statečné. To by bylo, kdybych se bála, a přesto bych tam chtěla jet. Neobávám se toho, myšlenky na tu cestu mi přinášejí mnoho radosti.

Spekuluje se o tom, že několikadenní mise, které se máte zúčastnit, bude rozšířena o let na Měsíc. V tom případě byste se jí ale coby civilní pasažér nemohla zúčastnit.

Mám rezervován rok 2015. Každou chvílí se může něco změnit. Když se kouknete na historii letů v privátním sektoru, stávalo se všechno možné. Někteří letěli dříve, jiní později. Další to vzdali sami na konci tréninku, když si uvědomili, že to není pro ně. Když se podíváte na záznamy, zjistíte, že posouvání termínu je normální, s tím musíte počítat.

Mluvila jsem s mnoha kosmonauty a všichni říkali, že pohled na naši planetu ze vzdálené perspektivy dalece předčí veškerá očekávání.

Na druhou stranu už to, že jsem se dostala na téhle cestě tak daleko, pro mě mnoho znamená. Nevěřila bych, že projdu lékařskými i psychologickými testy. Už jsem toho v souvislosti s tou cestou hodně dokázala. Zkušenosti, které jsem nabyla za posledních pár let, jsou neuvěřitelné. A mám pocit, že mě to hodně inspiruje i jako umělkyni. Současně s výcvikem jsem vytvořila album a naplánovala turné. Myslím, že díky té cestě k tomu přistupuji s daleko větším zaujetím.

Zdají se vám o vesmíru sny?

Často se mi zdává o létání. Do toho mě zasvětili táta s dědou, měli ultralehká letadla. Ve vzduchu jsem díky nim v mládí strávila hodně času a velmi mě to ovlivnilo. A ovlivnilo to i mé sny na celý život. Ty noční, kdy se mi zdá o tom, že létám, i ty denní, kdy sním o cestě do kosmu. Létání mám v krvi.

Ohlásila jste, že byste ve vesmíru ráda zazpívala. Už víte, jakou píseň si vyberete?

Jaká píseň je vhodná, se rozhodnu, až to přijde. Ptala jsem se na to a byla jsem ujištěna, že technicky by bylo možné se spojit s lidmi na zemi. Bylo by krásné, kdyby to utišilo děti, které by poslouchaly. Záleží to ale také na trase, můžete se prý spojit jen s některými  oblastmi, nad kterými prolétáte. Nyní prozkoumávám možnosti a zdá se, že je jich mnoho. Mohlo by snad vzniknout něco krásného.

Album Dreamchaser je podle vašich slov inspirováno vaším dosavadním životem. Můžete to nějak přiblížit?

Začnu tím názvem. Mám velkou představivost a vždy jsem měla mnoho snů, které jsem se snažila uskutečnit. Názvem jsem chtěla vyjádřit, že už cesta za sny vás může přivést na úžasná místa. Často se nepodaří dosáhnout cíle, ale cesta k němu vás může dovést dál, někam, kde máte být. Pěkná náhoda je, že se shodou okolností nyní v Americe staví nádherná vesmírná loď jménem Dreamchaser. V budoucnu by měla létat k mezinárodní vesmírné stanici a je krásná na pohled.

Jaké jste na album vybrala písně?

Chtěla jsem poukázat na nádherné paralely mezi uměním a vesmírem. Vybrala jsem písně, které jsou velmi epické a rozpínavé. Jsou éterické a plné energie. Chtěla jsem v lidech vyvolat pocit, že jsou součástí vesmíru, něčeho nekonečného. Podařilo se mi vybrat písně nejrůznějších žánrů z různých dob.

Jakého snu bylo ve vašem životě nejtěžší dosáhnout?

Řekla bych, že takový sen máme všichni a je opravdu obtížné ho splnit, protože to nejde zcela kontrolovat. Je to dosažení lásky, radosti a rovnováhy v životě. Chápu, že se tím zabývají téměř všechna náboženství, protože ta rovnováha je to nejsilnější, co můžete mít.

Máte nádherné povolání, které po vás vyžaduje, abyste na veřejnosti neustále vyzařovala pozitivní energii. Je to těžké?

Z fyzického světa občas vznikne něco metafyzického. Něco, co ten hmotný svět přesahuje. Udržet ten hmotný svět v chodu je někdy velmi náročné. Dělám, co můžu. A díky tomu občas vznikne něco nádherného. Za to jsem vděčná. Cítím pokoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám