Hlavní obsah

Santana s dětskou tváří. Na filmu o Radimu Hladíkovi pracuje i jeho syn

Chystaný celovečerní dokumentární film Radim Hladík: Má hra vypráví o legendárním kytaristovi, který navždy změnil dějiny česko-slovenské hudební scény. Hladík zemřel v roce 2016.

Foto: Alan Pajer

Radim Hladík

Článek

Ianu Andersonovi z Jethro Tull Hladík připomínal „Carlose Santanu s dětskou tváří“. Kytarista začínal v šedesátých letech v kapele Komenty, kde se poprvé setkal s Vladimírem Mišíkem.

Slavnější byli Matadors, poté se stal v roce 1968 jedním ze zakladatelů Blue Effectu, skutečné rockové legendy, která vydala některé z nejlepších desek české hudební historie. S různými obměnami a pauzami hrál Blue Effect až do smrti Radima Hladíka.

Nedávno vyšla reedice desky Svět hledačů. Nespoutané art-rockové fantazie Blue Effectu s Hladíkem rozvíjel zpěvák a klávesista Lešek Semelka. Supraphon vydal album obohacené o bonusy. Na albu se podíleli také bubeník Vlado Čech, textař Pavel Vrba či další zpěvák a klávesista Oldřich Veselý.

Režisér Vojtěch Filčev a producent Petr Koza na filmu spolupracují také s vdovou Zlatou Hladíkovou a s Radimem Hladíkem jr., který je filmovým zvukařem. Vedle zvukařského umu nabízí i osobní pohled na rodinné vztahy.

Foto: Alan Pajer

Radim Hladík v mládí (druhý zleva)

Podtitul filmu Má hra odkazuje na slavné jazzrockové album Nová Syntéza z roku 1971, které kapela Blue Effect nahrála s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu. Spekuluje také o tom, jak by Blue Effect uspěl v zahraničí. Turné s britskými Jethro Tull jim bývalý režim bohužel zatrhl.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám