Hlavní obsah

Zbyněk Vlasák: Propast

Právo, Zbyněk Vlasák, SALON

My, obyčejní lidé, vnímáme dějiny především skrze své vlastní „malé“ osudy. Svatba, narození potomka, smrt blízkého nebo třeba stěhování jsou uzlovými body vyprávění našich životů. Jen sem tam se mezi ně vklíní stopa dějin „velkých“.

Foto: ČTK

snímek z 27. listopadu 1989

Článek

Podle orálního historika Miroslava Vaňka je už v podstatě jediným takovým široce sdíleným vrcholem, který i „malé“ osudy současných Čechů a Češek dělí na to před tím a na to po tom, listopad 1989. Pamětníků února 1948 již není tolik a srpen 1968 byl celonárodním šokem, ale tak dlouhodobou a hlubokou změnu na úrovni „malých“ životů jako tzv. sametová revoluce nezpůsobil.

Možná i proto je dodnes Listopad vnímán ve společnosti stále dost ostře, jakoby odděloval dva neslučitelné světy, které jsou často zmiňovány s protikladnými znaménky. A snadno se pak zapomíná, že tu ve velké míře zůstali samet nesamet ti samí lidé s týmiž „malými“ osudy. Stavím se proti takovému zapomnění a je mi sympatický jakýkoliv pokus vykládat dějiny české společnosti spojitě. Proto se mi dobře poslouchal Petr Pithart (rozhovor vyjde na internetových stránkách Salonu již tuto středu), jednou z jeho nejsilnějších tezí v posledních publikovaných knížkách je totiž propojení základních principů tzv. šedé ekonomiky za normalizace a popřevratové divoké privatizace. Pithart se ostatně o podobně spojité vyprávění dějin pokoušel i za minulého režimu. A ze stejného důvodu rád čtu třeba i historika Michala Pullmanna, který tvrdí, že dnešek i normalizace jsou založeny na podobném druhu společenského konsensu, jenž je jen doprovázen jinými pojmy a kódy. A Listopad že tedy byl především jakýmsi překódováním.

Tahle umělá propast mezi tím před tím a tím po tom byla vyhloubena politiky, publicisty a historiky tak trochu na objednávku většinové veřejnosti v raných devadesátých letech. Potřeba katarze, která byla podle Petra Pitharta hnacím motorem tohoto bagrování, ale snad už slábne a je na čase propast začít zase zahrabávat. Zdá se, že to někteří politici, publicisté i historici v letech desátých už chápou.

Reklama

Související články

Zbyněk Vlasák: Ohlížení

Měl jsem možnost se v posledních týdnech setkat se dvěma pokusy dvou různě mladých tvůrců o ohlédnutí za normalizací.

Výběr článků

Načítám