Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Vzpomínka na Františka Janoucha, recenze na Nohavicu i Adikts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 18. ledna 2024

Článek

• vzpomínku Martina Gromana na nedávno zesnulého jaderného fyzika a disidenta Františka Janoucha; jak se vyvíjel Janouchův vztah ke komunismu, jak se projevoval jeho soucit se slabšími a utiskovanými, jimž pomáhal prostřednictvím Nadace Charty 77, a jak se mu podařilo získat pro podporu československého disentu finančníka George Sorose?

• recenzi Petra Zídka na knihu Přemysla Houdy Nohavica a (jeho) naše malá válka; jak se Houdovi (ne)podařilo zpracovat Nohavicův soukromý archiv, jakým způsobem reflektuje písničkářovy postoje po roce 1989 a proč odpověď na otázku, jaký Jaromír Nohavica vlastně je, v knize nenajdeme?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaromír Nohavica

• vzpomínku Viktora Janiše na zesnulého amerického spisovatele sci-fi Terryho Bissona; jak se vyvíjela osobní i profesní dráha tohoto „brilantního povídkáře z bulváru“, jak se v něm snoubila jeho práce námezdního autora a povaha politického revolucionáře a proč čeští čtenáři stále čekají na reprezentativní výbor z Bissonovy tvorby?

• sloupek Zdenka Pavelky k osmdesátinám filosofa Václava Bělohradského; jakým způsobem se Bělohradskému v sókratovském duchu daří „snášet filosofii z nebe na zem“ a proč je příkladným filosofem veřejného prostoru, v němž dnes antickou agoru nahrazují média?

• recenzi Zuzany Kultánové na televizní seriál Adikts; jak se režisérovi Adamu Sedlákovi podařilo zpřístupnit drogovou problematiku současné generaci Z, kterou nezajímají tragické příběhy sebedestruktivních feťáků, a proč jsme už unavení ze všudypřítomných katastrofických scénářů?

• krátké glosy o dvou knihách; memoárech Petrušky Šustrové Nahoře nad mraky září slunce vždycky a próze Pavla Brycze Nomádská víra

Adikts: Seriál České televize zahajuje obří národní drogovou osvětu

TV a streaming

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám