Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Paralelní cesty v hudbě i děti interbrigadistů

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon ze 14. ledna 2021

Článek

● Rozhovor s DJkou a hudební publicistkou Mary C, autorkou podcastu Rovnice emancipace, v němž zmapovala revoluční a osvobozující myšlenky v současné elektronické hudbě a rapu; lze hudební průmysl změnit zevnitř a co s alternativními proudy dělá kontakt s mainstreamem?

● Rozhovor se třemi potomky interbrigadistů, kteří se ve druhé polovině třicátých let vydali bojovat do španělské občanské války proti jednotkám fašistického generála Franka; jak na své angažmá vojáci vzpomínali, co se s nimi stalo doma v padesátých letech a může se člověk na celý život přejíst pomerančů?

● Text Aleny Wagnerové o divadelní hře Karla Čapka R.U.R., od jejíž premiéry uplynulo sto let; proč se tehdy hra od českého autora, v cizině prakticky neznámého, stala mezinárodním hitem a jak ji lze číst dnes?

Foto: ČTK

Bratři Karel (vlevo) a Josef Čapkové

● Sloupek Apoleny Rychlíkové, kde autorka přiznává svou zálibu v současném českém rapu, v němž už dávno nejde jenom „o bičiz, prachy a drogy“

● Krátké glosy o dvou knihách zabývajících se koronavirem: o Pandemii od Michala Kubala a Vojtěcha Gibiše a o knižním rozhovoru Aleše Palána s biochemikem Janem Konvalinkou Spánek rozumu plodí příšery

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám