Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jiří Přibáň o královně Alžbětě II.

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 15. září 2022

Článek

● Esej právního filosofa Jiřího Přibáně věnovanou zesnulé britské královně Alžbětě II.; proč je v liberální demokracii důležitější literatura než filosofie, proč skutečnými nepřáteli republiky nejsou aristokraté, ale měšťáci – a může monarchický nátěr ochránit dnešní demokracie před politickými a sociálními krizemi?

● Sloupek Štefana Švece o tom, proč nám Alžběta II. připomíná seriálového doktora Sovu; existovaly okamžiky, kdy se královna, která se stala etalonem královnosti, jako královna nechovala – povedl se jí někdy nějaký trapas?

● Osmý díl reportážního cyklu České bolesti; tentokrát se Stanislav Biler, prozaik a letošní laureát Magnesie Litery, zabývá veřejným prostorem Brna; proč je (nejen) toto město tak nepřátelské k chodcům, dětem či vozíčkářům a proč je současný stav jednosměrkou, která nikam nevede?

Foto: Nikola Logosová, Právo

Nikola Logosová: Brno, hřbitov veřejného prostoru, září 2022, exkluzivně pro Salon

● Recenzi Jana Lukavce na knihu Simony Bagarové Hořím, sbírku rozhovorů se zdravotníky z oblasti paliativní péče; co nám ti, kdo „vnímají svou profesi jako dar a lidskost a empatii jako její podstatu“ můžou říct o lidské důstojnosti a proč je při péči o umírající pacienty důležité „dát jim respekt“?

● Pozvánku na Sjezd spisovatelů, který proběhne od zítřka do soboty v pražském Kampusu Hybernská

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám