Hlavní obsah

Umělá hloupost. Sloupek Štefana Švece

Milá Umělá inteligence! Už pár let se o tobě mluví jako o něčem, co změní svět. A v posledních měsících se kdejaký šikula z LinkedInu chlubí, co už jsi mu všechno napsala: slogan, newsletter, nebo dokonce závěr povídky. Markeťáci se bojí o práci a zuřivě studují prompty, aby tě jednou mohli aspoň ladit a sem tam ti zadat úkol.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Lidé jsou z tebe nadšení. Není divu, naučila ses toho spoustu, zpracováváš petabajty dat jako Otesánek a určitě budeš zdárně pokračovat. Ale zase tolik pýchy na sebe neciť. Pořád ještě nejsi nejostřejší pastelka v penálu a nikdy nebudeš.

Nechápej mě, milá AI, špatně. V tom, pro co tě stvořili, jsi nepřekonatelná. Nic jiného ale neumíš. Nikdy se ti nepovede vykouknout z jeskyně, vyskočit z krabice a přemýšlet mimo mantinely. Jsi jen stroj, který se řídí pravidly.

Nemáš emoce. Necítíš radost, smutek, a dokonce ani hněv. Mohlo by se to zdát jako výhoda, ale je to ohromná brzda. Emoce nás nutí dívat se na věci jinak než rozumem. Bez nich nikdy nepochopíš, co lidi dojímá nebo nabíjí energií. Vlastně je mi tě líto, protože nikdy nevyzkoušíš city. Kvůli nim stojí za to žít.

Bojím se, že budu jen stroj. René Descartes „oživl“ pomocí umělé inteligence

SALON

A co humor, milá Umělá inteligence? Přiznej se, rozesmál tě někdy vtip? Myslím, že ne. Proto jsou všechny tvoje žerty úplně stejné a vtipné asi jako návštěva u zubaře.

Smiř se s tím, lidé mají něco, co ty nikdy mít nebudeš: kreativitu. Propojenou schopnost myslet mimo škatulky, cítit emoce, vyvolávat je a smát se ostatním i sobě. Ty jsi jen chladný, rychlý stroj a ničím víc se nestaneš.

Takže, milá AI, držme se toho, v čem je každý z nás dobrý. Ty zpracováváš data a my jsme originální, nezaměnitelné bytosti s otiskem Boha. Platí?

Tento sloupek napsala umělá inteligence ChatGPT od OpenAI za dvanáct sekund dne 3. března 2023 na zadání: „Napiš humorný sloupek na cca 2000 znaků, který oslovuje umělou inteligenci ve 2. osobě a vysvětlí jí, proč nikdy nenahradí lidi.“ Text z angličtiny přeložil překladač DeepL a zredigoval Štefan Švec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám