Hlavní obsah

Štefan Švec: Zákon zachování hezkých holek

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem byl ještě malý, bez vkusu a feministického povědomí, dívával jsem se rok co rok na soutěže Miss. A všiml jsem si, že vždycky fandím jen jedné nebo dvěma. Ať byly vystavované modelky sebesošnější, ať měly zuby vybělené třeba nehašeným vápnem, stejně jsem si vždycky vybral nějakou nejkrásnější a upnul se na ni...

Foto: archiv Česko-Slovenská Miss

Finalistky soutěže Česko-Slovenská MISS 2015

Článek

Dnes už jsem velký, mám manželku, a tak mě žádná Miss pochopitelně nezajímá. Automatický proces výběru ale funguje dál a zdaleka ne jen u mě. V jakékoliv skupině mladších žen na sebe strhne pozornost přítomných mužů jedna či dvě z nich. Je jedno, jestli jde o skupinu řeznic nebo roztleskávaček Sparty, takový je prostě zákon. Zákon náhodného houfu, neboť i kdybyste vedle sebe postavili deset vítězek takové nevyhlášené soutěže krásy, stejně z nich bude zase svítit jen jedna.

Nejsem dost ženou na to, abych mohl vědět, jestli to funguje i s chlapy. Počítám, že ano. Každopádně ale stejná skupinová dynamika rozprostírá lidi nejen podle přitažlivosti, ale i ve všem ostatním.

Kreslířka ToyBox namalovala komiks s názvem Moje kniha Vinnetou. Kniha je málo o Vinnetouovi a hodně o mladé squatterce s trošku nesnesitelnými rysy svatosti. Končí utopií, v níž lidstvo pochopí dobrotu a krásu squattování, přejde k vegetariánství a stane se otevřeným, laskavějším a tak nějak celkově lepším. Stejně jako každá jiná utopie je to bohužel nesmysl.

Když vezmete stovku squatterů, zbavíte je vnějšího nepřítele a necháte je nějaký čas bublat v jednom kotlíku, rozdělí se na konzervativní dodržovače pravidel, indiferentní masu a pankáče anarchističtější než ostatní. Jednoduše: začnou kopírovat běžné rozložení společnosti. Samozřejmě že v celku budou žít mnohem liberálněji, ale vztahy a boje o hodnoty budou podobné.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Kdyby se skupině Islám v České republice nechceme skutečně povedlo zbavit všechny sluníčkáře občanských práv, jak její führeříček deklaruje, moc jí to nepomůže – za chvíli se zevnitř ní vynoří sluníčkáři noví.

Lidská tlupa má lišácký sklon formovat si muže a ženy, přitažlivé a nepřitažlivé, konzervativce a liberály, sportovce a filosofy či pacifisty a zelené mozky pořád přibližně ve stejném rozložení a vzájemných konstelacích. Je to dobře. Přinejmenším nám to zaručuje, že mladých krásných žen bude vždycky přesně tolik, aby mohli mladí zblblí mužové opěvovat jejich nedostižnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Tópra soused

V Africe teď musí být krásně. Když všichni ti znásilňovači, muslimáci, vyžírkové a nemakačenkové, co nám berou práci, vyrazili do Evropy, bude u rovníku...

Štefan Švec: Idiot neshazuje myšlenku

Ano, David Rath, Michal Hašek i Marcel Chládek jsou sociální demokraté. Znamená to, že levice je z principu zkorumpovaná, ulhaná a psychopatická? Ano, Adam B....

Výběr článků

Načítám