Hlavní obsah

Štefan Švec: Idiot neshazuje myšlenku

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ano, David Rath, Michal Hašek i Marcel Chládek jsou sociální demokraté. Znamená to, že levice je z principu zkorumpovaná, ulhaná a psychopatická? Ano, Adam B. Bartoš a Petr Hájek jsou katolíci. Znamená to, že křesťanství je připrclé, slizké a paranoidní?

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath a Michal Hašek

Článek

Žádná myšlenka se neubrání tomu, aby ji vyznával blbec. Samozřejmě, některé názory prosazují pouze oni, ale Strana svobodných občanů není tématem tohoto sloupku. Jde o to, že i skvělé, užitečné nebo přinejmenším zajímavé ideje můžou propagovat jen lidé a lidé jsou omezení, omylní a občas odpudiví.

Máme sklony hodnotit myšlenky podle jejich nositelů. Kdybychom znali nositele všechny, mohlo by na tom něco být. Obvykle ale soudíme podle jednoho nebo dvou. Když potkáme na Facebooku ekonoma, který neumí vyjmenovaná slova, soudíme, že všichni ekonomové jsou negramotní. Když splašený muslim z Belgie vyhrožuje Evropě džihádem, máme za to, že nás všichni muslimové chtějí vyvraždit.

Podívejme se na jiný příklad. Hokejový brankář Dominik Hašek se od chvíle, co sundal mřížku z nosu, potácí od jednoho průšvihu ke druhému. Aktuálně se všemi silami snaží dovést k bankrotu vlastní drink Smarty. A tahle smutná postava nedávno podpořila Evu Michalákovou v jejím boji o děti s Norskem. Znamená to, že když Hašek vyjádří – naprosto neobratně – něčemu solidaritu, že to něco je automaticky hloupé? Jistě ne. To, že se zjevně nekompetentní truhlík postaví na jednu stranu ve složitém sporu, tu stranu určitě nediskvalifikuje.

Až tedy příště potkáte šílence, hlupáka nebo neumětela, který se s vámi hádá, nevylévejte s ním z vaničky i to, za co se staví. Je nejspíš jen neobratný a jistě má schopnější kolegy, kteří by tak, jako vy utíráte jeho, vytřeli s vámi. Až se dozvíte, že někdo udělal nějakou zlou věc, nesvádějte to hned na celou jeho sociální, kulturní, etnickou nebo náboženskou skupinu. Kdyby opravdu všichni muslimové schvalovali sebevražedné atentáty, tak už jste nejspíš mrtví.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Můžeme to vzít i z lepší stránky. Vzhledem k tomu, že každou dobrou myšlenku vyznává sem tam i nějaký idiot, rozhodně se nebojte a své názory klidně říkejte nahlas nebo pište do novin.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Tópra soused

V Africe teď musí být krásně. Když všichni ti znásilňovači, muslimáci, vyžírkové a nemakačenkové, co nám berou práci, vyrazili do Evropy, bude u rovníku...

Výběr článků

Načítám