Hlavní obsah

Štefan Švec: Putin je Merkelová a obráceně

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knižní redaktoři vědí o literatuře všechno. Musejí to umět s texty i s autory, a proto jim literární teorie přijde někdy legrační. Když nějaký docent vylouhovaný ve strukturalismu začne tvrdit, že autor se svým dílem nemá nic společného, vyloženě vibrují smíchy. Protože redaktoři dovedou z textu odhadnout autora líp než psycholog z Rorschachova testu.

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová a Vladimir Putin

Článek

Máte-li trochu praxe, vyčtete z jednoho delšího mailu vzdělání, náladu i povahu odesilatele. Někdy i jeho sexuální úchylku. A když někdo v debatě na Facebooku rozdrtí oponenta sžíravým popisem jeho odporné osobnosti, každý zkušenější redaktor pozná, že jen popisuje své vlastní temné já.

V polovině února pronesl Donald Trump před svými příznivci na Floridě projev, ve kterém média obvinil z šíření falešných zpráv. V tomtéž projevu si vymyslel teroristický útok ve Švédsku, k němuž nikdy nedošlo.

Když pochopíme, co tahle nenáhodná shoda říká o projevech politiků, můžeme bedlivěji sledovat, jak kdo mluví o svých nepřátelích.

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček, kteří si teď řekli o další pětiletku, třeba rádi varují před elitami, které chtějí ovládat Českou televizi, a nepřipouštějí jiný názor než svůj. Andrej Babiš zase s oblibou zmiňuje zkorumpované kmotry, kteří vytunelovali tuhle zemi a jde jim jenom o vlastní kapsu.

Proruské servery u nás šíří „výzvu za mír“ Vladimira Putina, kterou měl napsat občanům EU. V této výzvě mluví Putin o tom, že evropští politici jsou opojeni svou nekontrolovatelnou mocí, šíří agresi vůči Rusku a že chtějí ovládnout ruské bohatství. Také samozřejmě touží způsobit válku, aby zachránili vlastní zoufalou ekonomickou situaci a mohli posílat syny evropských matek na Ukrajinu.

To by Rusko svým matkám nikdy neudělalo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

A co vyčítají svým oponentům naši liberální evropští politici? Donald Trump v jejich očích bohapustě lže, je populistický a tragicky nekompetentní. No a arciďábel Putin posílá do našich počítačů hackery, a hlavně vráží strašné peníze do propagandy a internetových trollů, kteří pomocí výmyslů a faulů matou lidi. Když si jako knižní redaktor uvědomím, co to říká o našich vlastních strategiích a špinavých zbraních, nepřipadají mi úplně silné.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Vlastenec není pitomec

Jsem vlastenec. Miluju tuhle zemi a jsem na ni hrdý. Nechápu lidi, kteří svou vlastí pohrdají, nic o ní nevědí a vedou ji k bezmoci pod cizí vládou.

Štefan Švec: I máma mele imáma

Přijel k nám homosexuální muslim. Dokonce imám, navíc HIV pozitivní. Žije s mužem, založil v Paříži inkluzivní mešitu, co do ní smějí muslimové, i když jsou na...

Štefan Švec: Znovu o holčičkách

Nedávno byl na tomto místě sloupek o čtyřletých princeznách. Když se teď k tématu vracím, není to proto, že bych toužil výrazněji oslovit zanedbávané pedofilní...

Výběr článků

Načítám