Hlavní obsah

Sloupek Apoleny Rychlíkové: Tepelný ostrov

Právo, Apolena Rychlíková, SALON

„To by se v Praze nestalo,“ napadlo mě pesimisticky, když jsem si prohlížela vídeňský návrh na oživení a ochlazení města: místo rušné křižovatky se tam nebáli do konce srpna umístit bazének, kolem něhož se pořádají kulturní akce. Místo asfaltu je tráva, před pálícím sluncem chrání slunečníky…

Foto: Gürtelfrische West/Kurt van der Vloedt

Letní proměna části vídeňské okružní třídy Gürtel v zónu pro odpočinek

Článek

Městům se důsledkem postupující klimatické krize začalo přezdívat „tepelné ostrovy“. Ne nadarmo: minulý rok padaly ve většině evropských center teplotní rekordy. Rozpálené byly Paříž, Řím, ale i Praha. Zároveň se však nezdá, že by se změna klimatu stávala pro české městské politiky, plánovače a architekty tím nejzásadnějším tématem. Přitom jsou to právě aglomerace, jež jsou v tomto směru nejproblematičtější – jejich rozrůstání je v rozporu s ekologickou udržitelností, zabírají významnou část krajiny, jsou zodpovědné podle různých zdrojů až za 70 procent emisí CO2.

V pražských ulicích dnes v létě skoro nejde najít stinné místo. Chybí nejen parky a větší zelené plochy, ale třeba i veřejná pítka, dostupná a vhodně rozmístěná odpočívadla pro seniory, znevýhodněné občany nebo rodiny s dětmi. Vyjít ven uprostřed rozpáleného dne je pro tyto skupiny čím dál náročnější, a tak často zůstávají doma. Když už do betonové džungle vyrazí, riskují tím své zdraví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Apolena Rychlíková (1989) je dokumentaristka a publicistka.

Navíc jak roste míra sociálního vyloučení, roste i míra ohrožení klimatickými změnami. V metropolích, ve kterých se nacházejí od okolí odříznutá ghetta, kde už dnes není dostupná pitná voda nebo je špatně nastavený svoz odpadu, se bude s klimatickým rozvratem žít stále hůř. Vyjevuje se najednou, jak úzce spolu souvisejí témata, jako je dostupné bydlení, udržovaný a udržitelný veřejný prostor či právě klima.

Vzhledem k tomu, jak složité je přísun dalších lidí do velkoměst zastavit, nemá smysl tesknit po minulosti, ale věnovat se tomu, co přijde. Zasazovat se o město zelené, ekologické. Neničit vnitrobloky, naopak na ně dávat důraz, nestavět jen luxusní bytovky, ale vytvářet po vídeňském vzoru ve městě prostor pro všechny třídy, sdílený a přístupný, nikoli soukromý, uzavřený. A stejně jako ve Vídni dávat ekologickou udržitelnost spolu s kvalitou a přístupností na první místo při hodnocení nové výstavby. Jen tak společně zvládneme problémy, které se na nás valí, aniž bychom nechali celé široké společenské vrstvy katastrofě napospas.

Reklama

Související články

Sloupek Apoleny Rychlíkové: Zase ty ženy!

Jakmile vláda přijala nouzová opatření související s pandemií koronaviru, musela většina z nás ze dne na den přehodnotit své staré návyky.

Výběr článků

Načítám