Hlavní obsah

Fejeton Pavly Horákové: Válka byla blízko

Právo, Pavla Horáková, SALON

V roce 1945 jsme světu řekli: „Už nikdy víc.“ V roce 1992 jsme na svůj slib zapomněli. – Těmito větami začíná úvod ke grafickému románu Fax ze Sarajeva amerického komiksového autora Joea Kuberta. Kniha právě vychází česky v nakladatelství Crew, dvacet let po vzniku originálu a neuvěřitelných pětadvacet let od vypuknutí posledního balkánského válečného konfliktu.

Foto: ZUMA/Justin Leighton, ČTK

Slobodan Milošević

Článek

Překládat Kubertův román pro mě bylo jakési déjà vu naruby. Autor v něm líčí více než roční blokádu a ostřelování Sarajeva a zvěrstva, která srbské jednotky páchaly v bosenských vesnicích na muslimském obyvatelstvu. Shodou okolností jsem tou dobou žila v srbském Bělehradu, hlavním městě drolící se federální Jugoslávie, a sledovala její rozklad v reálném čase.

Když jsem do Bělehradu dorazila poprvé, bylo to několik týdnů po vyhlášení chorvatské samostatnosti a let ČSA měl stále ještě mezipřistání v Záhřebu. Když vypukla chorvatská válka za nezávislost, bělehradská linka už létala jen přímo. Zpátky do Prahy o rok později jsem se vracela autobusem, protože letecké spojení zapověděly sankce Rady bezpečnosti OSN.

A jak se během onoho roku ztenčovala nabídka zboží v bělehradských obchodech vlivem embarga a rozpadu obchodních vazeb se zbytkem federace, prodlužovala se stopáž hlavních večerních zpráv státní televize. Večer co večer se na diváky valily záběry z bojišť, zničených lidských sídel a nekonečných kol mírových vyjednávání na nejvyšší světové úrovni. Nejprve přišly boje ve Slavonii a vyhánění tamního srbského obyvatelstva, poté střety v Bosně a Hercegovině.

V Kubertově knize se mi opět připomněla jména, která jsme tehdy denně slýchali i z tuzemských médií a od té doby je šťastně zapomněli: Cyrus Vance, lord Owen, Sadako Ogataová. Znovu přede mnou vytanula tvář tehdejšího jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, prorusky orientovaného nacionalisty oddaného myšlence komunismu. Otázkou je, nakolik ho v době těsně po pádu železné opony právě tyto charakteristiky diskvalifikovaly v očích mezinárodního společenství a poškodily Srby i jejich zájmy. Miloševičova postava, poznamenaná tragickou osobní historií, jako by rodinnou kletbou nakazila i celý národ, který se k němu přimkl jako ke svému vůdci a jedinému zastánci.

Etnické čistky, které Kubertova kniha popisuje, jsem znala v opačném obsazení. Stejně hrůzné příběhy jsem slýchala od svých srbských kamarádů, třeba jak jakési polovojenské komando vtrhlo do vesnice a povraždilo jim vzdálené příbuzné. Do Bělehradu proudili vyhnanci ze zabraných území a kromě svých osobních tragédií s sebou přinášeli i krajová nářečí, která ovlivňovala dialekt hlavního města (jak se pár let poté budeme učit v hodinách srbské morfologie na pražské filosofické fakultě).

Bělehrad byl sice bezpečně v zázemí, ale fronta nebyla daleko. Když jsme navštívili známé západně od města, v nočním tichu k nám doléhalo tlumené dunění palby jako strašidelný zvukový podkres rovinaté posávské scenérie. Občas prý po řece dokonce připlulo tělo.

Foto: archív Pavly Horákové

Pavla Horáková na bělehradské demonstraci proti povinným maturitám, začátek roku 1992

Tu a tam se v médiích doslechneme, že Evropa prožila posledních sedmdesát let bez válečného konfliktu. Na válku v Jugoslávii rádi zapomínáme, do idylického obrázku evropského vývoje se nám nehodí. (Do jaké míry byla pokračováním lokálního konfliktu v rámci druhé světové války a vůbec vyústěním novodobých i starších dějin Balkánu, pomáhá čtenářům pochopit jiný grafický román z tamního prostředí – Otčina srbsko-kanadské autorky Niny Bunjevac, který česky vyšel předloni v nakladatelství BB art.)

Válka v Jugoslávii byla neskutečně blízko, dělilo nás od ní jen tisíc kilometrů, byla blíž než naše oblíbená přímořská letoviska a vedli ji mezi sebou lidé, kterým rozumíme a považujeme je za bratry. Konflikt v devadesátých letech zjitřil staré rány, které se na Balkáně během mnoha staletí stýkání a potýkání různých etnik a náboženských vyznání nikdy nestihly zcela zahojit. Země, jež se podílely na jeho urovnání, po jeho skončení světu opět řekly: „Už nikdy víc.“ Doufám, že se na tento slib tentokrát nezapomene.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám