Hlavní obsah

Sága Star Wars dosud diváky v ČR ztrácela

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fanoušci Hvězdných válek, ale i ostatní diváci by se měli před premiérou snímku Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů pořádně vyspat. Film se totiž bude v České republice poprvé promítat o půlnoci z 18. na 19. května. Sága režiséra George Lucase při uvedení první epizody v roce 1999 přilákala do kin v ČR něco přes 340 tisíc diváků, druhou epizodu pak o tři roky později vidělo již jen přes 270 tisíc diváků.

Článek

Když do kin v polovině září 1999 vstupovala první epizoda, všichni byli nadšení a nemohli se dočkat, až uvidí jak to všechno vlastně začalo. Do konce roku zbývalo něco málo přes tři měsíce. Za tu dobu si však podle údajů Unie filmových distributorů do kina na první setkání Anakina Skywalkera a královny Padmé Amidaly našlo cestu 342 233 diváků. V pokladnách kin nechali 24,9 miliónu korun.

O tři roky později přichází 16. května do kin druhá epizoda nejen o válce klonů, ale i o počátku milostného vztahu Amidaly a Anakina. Nadšení diváků mírně opadlo a i přes o téměř tisícovku více představení a delší časový úsek díl Klony útočí vidělo jen 277 637 diváků, kteří za vstupné zaplatili 25,3 miliónu korun.

Premiéry a výkony filmů Star Wars v ČR
Snímekpremiérapředstavenídiváci (tis.)hrubé tržby (mil. Kč)
Skrytá hrozba16.9. 1999419034224,9
Klony útočí16.5. 2002529527725,3
Pomsta Sithů19.5. 2005???
Zdroj: Unie filmových distributorů

Předprodeje na v pořadí třetí pokračování ságy Star Wars byly již zahájeny a například multiplexy Palace Cinemas hlásí, že mají skoro vyprodáno. Na svých internetových stránkách je avizují všechny multiplexy působící v České republice kromě Palace Cinemas dále Village Cinemas, Cinema City a Cine Star. Pouze na stránkách Cinema City, je snímek uveden v kolonce Připravujeme a žádné další informace o předprodeji.

Epizoda Pomsta Sithů, ve které se Anakin odvrátí od světlé strany síly, má v České republice téměř s jistotou nakročeno k překonání tržeb předchozích dílů. A pozadu rozhodně nezůstane ani s počtem diváků. Více než pokles se dá očekávat nárůst zájemců vidět na filmovém plátně třetí a zároveň poslední natočenou epizodu ságy Star Wars.

Pomstu Sithů do kin uvádí Bontonfilm ve 35 kopiích. Ve více kopiích byly letos uvedeny jen české snímky Kameňák 3 (36 kopií) a Román pro ženy (38).

STAR WARS na Novinkách

Anketa

Chystáte se na půlnoční premiéru snímku Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů?
Ano
26,3 %
Ne
73,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 653 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám