Hlavní obsah

S Plyšákem v ruce chystají třetí Kameňák

Právo, Věra Míšková

"Jsem pyšný, že jsme za Kameňák dostali v předvečer ostatních Českých lvů právě toho Plyšového!" zvolal producent Jiří Pomeje, když ve čtvrtek převzal novinářskou anticenu za nejneoblíbenější český film uplynulého roku.

Foto: Petr Gongol (www.cirkusy.eu)

Mazlíček pana principála Jaromíra Joo

Článek

Svou radost zdůvodnil přesvědčením, že mnohý producent by s ním rád měnil: "Kameňák vidělo téměř půl miliónu diváků v kinech, na Nově si ho pustily čtyři milióny, což je více než měl Titanic, je nejprodávanějším českým filmem na VHS a DVD a dostal dvě divácké ceny na festivalech komedií: v Mladé Boleslavi a v Novém Městě nad Metují," řekl Pomeje a dodal, že 5 miliónů spokojených diváků už je důvodem k tomu, aby vznikla trojka.

"A že jsou spokojeni, o tom svědčí fakt, že šest týdnů po premiéře dvojky už čekáme třísettisícího diváka," dodal producent.

Třetí Kameňák s Gottem

Kameňák 3 má naplánovánu premiéru na 13. ledna 2005, novou roli elektrikáře v ní slíbil zahrát Karel Gott. Konečné rozhodnutí o jejím vzniku však teprve padne. "Troška teď připravuje ve Státní opeře premiéru Carmen a kromě toho dostal nesmírně atraktivní nabídku natočit v koprodukci s Ruskem vysokorozpočtovou pohádku, pro niž se jedná o obsazení Nikity Michalkova a Inny Čurikovové, představitelky Marfuši ze slavného Mrazíka."

Na otázku Práva, zda mu komerční úspěch Kameňáku umožní produkovat i jiné filmy, Pomeje odpověděl: "Především mi to umožní zaplatit dluhy z Andělské tváře, na kterou přišlo méně lidí, než jsme očekávali. Nehodlám na sebe vyhlásit konkurs a nehodlám zmizet z branže. Pokud i po zaplacení těchto dluhů ještě něco zbude, máme v plánu dva projekty, o nichž ale mluvit by bylo příliš předčasné," uzavřel Pomeje.

Plyšový lev mimo hlavní večer

Plyšový lev vznikl jako součást Českého lva a původně byl předáván v přímém přenosu. Dnes ho však hlavní organizátor akce Petr Vachler vnímá - na rozdíl od laureáta Pomejeho - natolik tragicky, že se od něj před letošním předáním distancoval.

V prohlášení, zaslaném Právu uvedl: "Chápu, že novinářští Plyšáci u nás bolí. Byl bych rád, kdyby zmizeli z povrchu zemského anebo se u nás rapidně změnily zákony o financování tvorby. Potom by malý políček možná tolik nebolel ... Pokud i nadále bude Plyšový lev chápán jako tragédie, budu rád, když tato novinářská kategorie skončí, pokud zásadně nezmění svůj charakter." Kdo bere tuto anticenu jako tragédii nebo bolestivý políček, však Vachler neuvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám