Hlavní obsah

Rubbell: Pražské bienále je lepší než to benátské

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Minulý týden strávil na Pražském bienále několik dní přední americký sběratel umění Donald Rubbell. Společně s manželkou Merou si pečlivě prohlédl všechna vystavená díla a čas věnoval i schůzkám s vystavujícími umělci.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

Dílo Jeanna Pierra Khazema a jeho živá třicetiminutová performance obnažené Mony Lisy v Anežském klášteře jej zaujala natolik, že vyzval francouzského umělce k realizaci stejného vystoupení také pro Nadaci Rubbell v Miami.

"Pražské Bienále je lepší než současné bienále v Benátkách," ohodnotili výstavu manželé Rubbellovi. "Je skutečným měřítkem současné tvořivosti, kterou charakterizuje velká energie a neuvěřitelná šíře záběru," dodal Rubbell na adresu pražské přehlídky současného umění, která potrvá již jen dva týdny.

Donald Rubbell je jedním z největších sběratelů na světě. Žije v New Yorku a sbíráním newyorského a mezinárodního umění se zabývá již padesát let. Dlouholetý vztah ho pojil k Andy Warholovi a Keithu Haringovi. K jeho přátelům patří Julian Schnabel, Jeff Koons a Francesco Clemente. Obsáhlá sbírka umění Nadace Rubbell je trvale vystavena v Miami a je považována za jednu z největších sbírek současného umění.

Pražské bienále je ve Veletržním paláci k vidění do 24. srpna denně kromě pondělí, od 10 do 18 hodin. Mediálním sponzorem je deník Právo a generálním sponzorem firma Mattoni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám