Hlavní obsah

Rock for People začal. Se skvělým počasím, zájmem diváků a Biffy Clyro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří lidé si vstupenku koupili už před dvěma lety. Nucená covidová pauza, která dolehla i na české letní festivaly, jí ale dala platnost až letos. Na letišti v Hradci Králové začal ve středu těsně po poledni šestadvacátý ročník hudebního festivalu Rock for People. Slunce hřálo, příchozí se konečně dočkali, kapely hrály, zkrátka vše se dobře rozběhlo.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Mnoho let je na festivalu obrovský nápis, u kterého se návštěvníci Rock for People fotí či se na něj podepisují.

Článek

V areálu, do kterého by podle sdělení pořadatelů mělo na akci, jež potrvá do sobotní noci, dorazit na pětatřicet tisíc diváků, bylo doslova cítit, jak se všem přítomným ulevilo, že se letos Rock for People konečně odehraje.

K radosti pořadatelů navíc s programem, který si už léta přáli a k němuž trpělivě směřovali.

Nejde o to, že hlavní hvězdou akce jsou velcí američtí poppunkeři Green Day. Jde o to, že naprostá většina hudebních jmen v harmonogramu je ze zahraničí.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Kromě velkých pódií je dominantou Rock for People velké kolo.

„Eliminace tradičních českých jmen je záměrná,“ řekl Právu a Novinkám.cz ředitel festivalu Michal Thomes.

„Nemáme nic proti našim kapelám, ale příležitostí, kde je mají diváci možnost vidět, je v Čechách spousta. Dlouhodobě jsme se snažili profilovat jako festival, na kterém se milovníci hudby dočkají spíše neběžných zážitků, ať už jde o světová jména, či aktuální zahraniční objevy.“

Rock for People 2022: To nejlepší z domácí i světové rockové scény

Festivaly

Však také on a jeho tým v minulých letech pilně obráželi světové výběrové festivaly, na nichž hudební talenty hledali, a na oplátku na ně posílali české kapely, o jejichž konkurenceschopnosti byli přesvědčeni. Byla to mravenčí práce, ale přinesla ovoce.

Ve středu večer naši scénu na Rock for People reprezentovali Skywalker.

Na jejich setu na Evropa 2 Stage, fakticky ve velkém cirkusovém stanu, bylo plno a oni nabídli drtivý koncert vykovaný z funkčního semknutí hard coru a melodického zpěvu.

Foto: www.klapper.cz

Wolf Alice si to na Rock for People užili.

Foto: www.klapper.cz

Simon Neil, kytarista a zpěvák skupiny Biffy Clyro.

Na největší festivalové scéně se ve středu ještě nehrálo, to až od druhého dne.

Na dalších šesti se ale střídaly formace, které možná mají hvězdnou budoucnost před sebou, s těmi, jež už překonaly hranici vyšší popularity a jejichž jména znají i jinde než v rodné zemi.

To se týkalo především skotských Biffy Clyro, skutečných rockových hvězd, jejichž koncerty ostře kontrastují s jejich uhlazenějšími nahrávkami a na pódiu dosahují naléhavosti, kterou nelze ponechat bez povšimnutí.

Foto: www.klapper.cz

Britští Hot Milk na Rock for People.

Foto: www.klapper.cz

Skywalker, jedni z mála Čechů na Rock for People.

Za vidění rozhodně stály i anglické kapely Idles a Wolf Alice, velšští Skindred, dánští Møl či další nadějní Angličané Hot Milk a Do Nothing.

Areál se během jejich setů fanoušky plnil utěšeně, velké bílé vyhlídkové kolo řadu z nich vyváželo za pohledem nad areál, nálada celkového uvolnění byla cítit až do noci, a to vše jen mírně kalila nedobrá předpověď počasí na druhý den.

Nejlepší letní festivaly v ČR 2022: Votvírák, Colours of Ostrava a další

Festivaly

Může se vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám