Hlavní obsah

Robert Redford chce spolupracovat s karlovarským festivalem

Právo, avr, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Ačkoliv je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary jedním ze symbolů léta, podzim se stává obdobím příprav následujícího ročníku. Výkonný ředitel MFFKV Kryštof Mucha a dramaturg programového oddělení Karel Och se vrátili z cesty do USA, která by měla položit základy nejen pro 41. ročník festivalu, ale i pro dlouhodobou spolupráci s významnými zámořskými subjekty.

Článek

"Američtí partneři jsou opatrní a nepodléhají krátkodobým trendům. Naše cesta a řada jednání, která jsme tam vedli, ukazují, že velké americké společnosti si chtěly především ověřit, zda karlovarský festival je schopen udržet si svou kvalitu, image a umělecké nároky v dlouhodobém horizontu. Američané nás vnímají jako normální partnery, a proto vyžadují především stabilitu a dlouhodobou kvalitu," říká Mucha.

"Mimořádný úspěch jubilejního, 40. ročníku MFF Karlovy Vary a jeho publicita potvrdily, že náš festival není okrajovou záležitostí, ale konkurenceschopnou akcí, které dokáže nabídnout zajímavý program i největším osobnostem světového formátu," dodává.

Sundance ve Varech

Především letošní návštěva Roberta Redforda v Karlových Varech, která byla i v porovnání s ostatními velkými festivaly ojedinělou událostí, podle něj budí respekt a pomohla otevřít řadu amerických dveří. "Velmi mě potěšilo, že pro Redforda to nebyl formální výlet. Má seriózní zájem o další spolupráci. Zajímá se o teritoria střední a východní Evropy a v karlovarském festivalu vidí centrum, odkud by tuto činnost mohl rozvíjet.

Měli jsme velmi vstřícná jednání s ředitelem Sundance Film Festivalu Geoffreym Gilmorem. Hned zpočátku nám s úsměvem vyprávěl, jak ho jeho šéf Redford několikrát upomínal: "už jsi se sešel s těmi českými hochy?!".

"Vzhledem k tomu, že Sundance Institut oslaví pětadvacet let od svého založení, dohodli jsme se na možnosti profilové přehlídky toho nejlepšího ze Sundance festivalu v rámci festivalu v Karlových Varech. Programově by byla společným výběrem našich i jejich dramaturgů. V dlouhodobých výhledech by pak spolupráce mohla představovat jistou participaci na scenáristických dílnách Sundance a podobně."

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary usiluje o to získat u významných amerických producentských společností takový kredit, aby - podobně jako v Cannes, Berlíně či Benátkách - byly ochotny představovat tu filmy v předpremiérách.

Jen doporučení nestačí

"Setkali jsme se se zástupci produkčních gigantů jako New Line Cinema, Lions Gate nebo Lake Shore Entertainment. Pro nás je ohromným krokem vpřed, že tyto společnosti nás vnímají a respektují jako partnera a jsou ochotny zařadit nás do svých kalendářů. Nepopírám, že renomé Roberta Redforda a to, že přijal na čtyřicátém ročníku karlovarského festivalu cenu, k tomu určitě pomohlo.

Je to vynikající doporučení. Samo o sobě by to však nestačilo. Myslím, že letos se nám podařilo dovršit určitou etapu naší práce a před námi je další, která bude nepoměrně těžší. Dostali jsme festival na mezinárodně respektované pozice a na tom je třeba nyní stavět," říká výkonný ředitel MFF KV Kryštof Mucha.

Reklama

Výběr článků

Načítám