Hlavní obsah

Režisér Costa-Gavras nezemřel, agentura AP naletěla falešné zprávě na Twitteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský režisér řeckého původu Costa-Gavras, autor mnoha politických dramat z 60. a 70. let minulého století, nezemřel, jak s odkazem na řecké ministerstvo kultury tvrdila agentura AP na Twitteru. Tisková agentura svůj tweet smazala a vydala omluvu s tím, že čerpala informace z falešného twitterového účtu.

Foto: Profimedia.cz

Costa Gavras

Článek

Několik minut před třetí hodinou odpolední účet s fotografií a jménem ministryně kultury Myrsini Zorba zveřejnil příspěvek následujícího znění: „Urgentní. Právě jsem z Paříže obdržela zprávu, že zemřel režisér a filmový producent Costa-Gavras.”

O 20 minut později nicméně následoval ze stejného účtu tweet, který předchozí oznámení prohlásil za hoax, k němuž se přihlásil italský tvůrce falešných zpráv Tommaso Debenedetti. Následně se změnil název účtu i profilová fotografie.

Smyšlené zprávy o úmrtí významných umělců jsou na internetu poměrně rozšířeným jevem, většinou se však podaří jejich nepravost záhy odhalit. Režiséra může utěšit, že o lidech, o nichž se šíří zvěsti, že zemřeli, se říká, že budou dlouho živi.

Italský novinář a spisovatel Tomasso Debenedetti se vypouštěním falešných zpráv baví dlouhodobě. Chce tím prý ukázat, jak je v době sociálních sítí snadné nachytat tisk a rozšířit smyšlenou informaci.

Foto: Novinky

Otisk původních falešných tweetů.

V roce 2012 se Debenedettimu podařilo „pohřbit” syrského prezidenta Bašára Asada, což dokonce celosvětově zvýšilo ceny ropy.

Costa-Gavras začal jako asistent režie u René Claira nebo Yvese Allégreta. Jeho prvním celovečerním filmem byl Zločin v Expresu (1965).

Jeho silnou stránkou jsou politická dramata. Film Z (1969) byl o atentátu na řeckého politika v roce 1963 a získal Oscara za nejlepší zahraniční film, cenu v Cannes a cenu BAFTA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám