Hlavní obsah

Rezavá ústa Pragovky chrlí umění už celou dekádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let je v životě člověka docela dlouhá doba. V případě umělecké galerie to leckdy představuje nekonečnou cestu, navíc k nejistému cíli. Ideální příležitost ohlédnout se za uplynulou dekádou využila pražská Pragovka Gallery k vydání ambiciózní obrazové publikace Rezavá ústa (Individuum, 560 stran, 950 Kč).

Foto: archiv Pragovka Gallery

Na titulku prázdné knihy může získat její vlastník výtvarné dílo dle uvážení, originál od jednoho z rezidentů nebo rezidentek Pragovky (na snímku dílo Adama Štěcha).

Článek

Kniha vydaná v počtu šesti set výtisků se stává vlastně živým organismem, který se do jisté míry proměňuje. Má totiž dvacet dva odlišných titulních obálek vytvořených rezidenty galerie, dalších padesát kusů má titulky prázdné, kam si majitel může výtvarné dílo vložit podle svého uvážení. Originál budou milovníci umění moci získat v sobotu 7. května na dražbě této limitované edice.

Historie vysočanské továrny Pragovka sahá až do konce devatenáctého století. Ve druhé polovině dvacátého století fabrika vyráběla auta, a pokud v ní člověk nepracoval, mohl se dostat maximálně na školní exkurzi.

Po roce 1989 ztratila svůj strategický význam, chátrala a hrozila jí demolice.

Díky skupině umělců se od roku 2011 může do jejích bývalých hal dostat každý, koho zajímá současné progresivní umění. To se do industriálního prostoru skvěle hodí a díky akcím typu Kolben Open se galerie snaží oslovovat i širší veřejnost.

Tohle všechno obsahuje kniha v sedmi kapitolách od různých autorů (mimo jiné to jsou Charlotta Kotik, Lucie Nováčková, Vladimír Merta či Karel Srp).

Důležitá je kromě precizních textů také obrazová složka. Na kvalitních snímcích má čtenář možnost vidět všechny zásadní výstavy, které v prostoru proběhly. Hodně místa autoři věnovali vizuálnímu zmapování netradičního interiéru galerie.

Pro dobrou přehlednost je také důležitý abecední seznam rezidentů a rezidentek na konci díla. Každý z nich má u svého jména krátký životopis a výběr zásadních výstav.

Kniha představuje nejen klasickou výtvarnou publikaci, ale může sama o sobě fungovat coby umělecký artefakt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám