Hlavní obsah

Revizoři zahajují festival evropských filmů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Maďarský film Revizoři, uvedený s úspěchem na loňském karlovarském festivalu a oceněný na přehlídkách v Cannes, Chicagu, Kodani a Varšavě, zahajuje ve čtvrtek večer v pražském kině Světozor 12. Dny evropského filmu.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Trolejbus DSZO.

Článek

Revizoři jsou směsicí reálného a nereálného světa, prolíná se v nich život na zemi a v útrobách budapešťského metra. V centru podivného světa revizorů a pasažérů, kteří ty první považují za své úhlavní nepřátele, stojí začínající revizor Bulucsú, který si v tomto povolání naplňuje svůj sen o tom, že zmizí ze zemského povrchu. On a jeho kolegové rozehrávají vtipný příběh o dopravních kontrolách, ale i o životě a lásce.

"Dříve jsem jezdil na černo docela rád, ale po natočení tohoto filmu mě lidé poznávají, tak už to nejde. Vlastně se dá říct, že mi díky tomu film i něco vzal," řekl s úsměvem představitel hlavní role Sándor Badár.

K němu se se stejnou zkušeností přidala i herečka Eszter Ballaová, která dodala, že navíc už jí v tom teď brání i svědomí: "Hodně jsem se toho o revizorech dozvěděla, tak by to už bylo hloupé."

Film točili v metru v noci

Natáčelo se pochopitelně v budapešťském metru. "Dostali jsme se do míst, kam se normální pasažér nikdy nedostane a mohu říct, že působí docela mysteriózně," zavzpomínal na natáčení Badár.

"Bylo to ale dost náročné, protože jsme mohli točit jen v noční pauze od jedenácti večer, kdy se metro zavírá, do čtvrté hodiny ráno. Scházeli jsme se ale už zvečera a každý záběr, každou scénu důkladně připravovali - při takovém časovém omezení muselo všechno klapat jako na drátkách."

Revizoři jsou v Maďarsku jedním z komerčně nejúspěšnějších domácích filmů posledních let, za rok a čtvrt od premiéry je vidělo téměř 300 tisíc diváků, což je v Maďarsku pro tuzemský film velký úspěch.

A nevídaný byl i ohlas na mezinárodních filmových přehlídkách. "Na karlovarský festival vzpomínáme moc rádi, tak vstřícné publikum, které do posledního místa zaplnilo sály, kde se náš film hrál, se hned tak nevidí," připomněla produkční filmu Anna Závorszkyová.

Revizoři byli prodáni do Velké Británie, Francie, Itálie, Polska, Česka, Německa, Spojených států a Kanady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám