Hlavní obsah

Rembrandt podle Simona Schamy

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČT Art nabídne ve středu 24. května ve 20.20 hodin filmový dokument o Rembrandtovi, géniovi nizozemské malby sedmnáctého století.

Foto: Profimedia.cz

Rembrandtův autoportrét - výřez

Článek

Zasvěceným průvodcem jeho dílem je anglický historik umění Simon Schama, který působil na mnoha prestižních západních univerzitách od Cambridge po Harvard.

Schama se v dokumentárních seriálech našel. Má totiž neobyčejný dar strhujícího řečníka. Umí říci to podstatné, vybírá zajímavé detaily a doslova učí diváka „číst“ obrazy.

Hodinový dokument nazvaný Rembrandt podle Schamy je z produkce britské veřejnoprávní stanice BBC. Pro BBC Simon Schama vytvořil i osmidílný seriál Power of Art (Síla umění) o největších osobnostech světového malířství od Caravaggia po Picassa.

Odvysílala ho před lety i Česká televize a v podobě čtyřdílného kompletu na DVD se tento cyklus stal jedním z nejprodávanějších filmových dokumentů o dějinách umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám