Hlavní obsah

Reinkarnace Večerníčka se zatím nezdařila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Děti začínají prožívat u televizní obrazovky stále více času. Podle výsledků výzkumu společnosti Atmedia strávily loni děti ve věku od čtyř do čtrnácti let u televizoru denně dvě hodiny. Před pěti lety to bylo o třináct minut méně. Obrazovka má dětem co nabídnout. V České republice nyní vysílá, kromě běžných celoplošných televizí, které dětem část dne svůj program věnují, sedm dětských stanic v češtině.

Foto: Novinky

Článek

Tradiční českou televizní postavičku Večerníčka, která svým "dobrý večer" a "dobrou noc" provázela několik generací, v současnosti drtí TV Barrandov svým Animáčkem. Ten nabízí celý blok dětských pořadů. Česká televize na to reagovala přesunutím Večerníčka do podvečerního bloku s názvem Kavčí hnízdo, který začíná už v 17 hodin pásmem Planeta Yó a pokračuje Kouzelnou školkou, jež Večerníčka spolkla.

Dívají se děti, ale i dospělí nad 15 let v podvečer na přesunutého Večerníčka na ČT 2? Nebo více dětí sedí u Animáčka na Barrandově?

ČT bude hodnotit až na konci ledna

Česká televize teď ještě nechce přesun Večerníčka komentovat. „To je brzo nějak hodnotit. Analyzovat budeme až koncem měsíce. Kavčí hnízdo, jak se celý blok podvečerních pořadů na dvojce jmenuje, se teprve rozbíhá. Ale Večerníček je v první pětce nejsledovanějších pořadů dvojky,“ řekl Právu minulou středu programový ředitel ČT Milan Fridrich.

„Tvrdá“ data však naznačují něco jiného - pokles sledovanosti. V deseti dnech letošního ledna, ze kterých má Právo k dispozici televizní sledovanost měřenou peoplemetry společnosti ATO-Mediaresearch, byl například večerníček Kubula a Kuba Kubikula ve čtvrtek 12. ledna na 67. místě celodenní sledovanosti všech televizí. Dívalo se na něj 132 tisíc dospělých nad patnáct let a 65 tisíc dětí ve věku od 4 do 14 let. Obdobně tomu bylo i v jiných dnech.

Loni v listopadu, když Večerníček dával na ČT 1 Příběhy včelích medvídků, se dívalo 468 tisíc dospělých a 80 tisíc dětí do 24 let, pořad skončil v pátek 25. listopadu na 22. místě denní sledovanosti všech televizí.

U dětí to takový rozdíl není, ale u dospělých diváků velký.

Na Barrandově spokojení

A jak si vede Animáček na TV Barrandov? Televize Barrandov je spokojena. „U večerního Animáčku došlo k mírnému propadu podílu. Na podzim činil 48,7 procent a teď v lednu 38,6 procent. Nicméně jde od ledna stále nahoru a postupně se opět vrací k původním hodnotám z podzimu,“ řekla Právu v pondělí Kateřina Kotalová z televize Barrandov.

„V čase od 18.45 hodin, kdy zpravidla běží na ČT 2 Večerníček, je televize Barrandov u dětí stále sledovanější. Zatímco ČT 2 sleduje v průměru 57 tisíc dětí ve věku čtyř až devíti let, TV Barrandov vykazuje v tomto pásmu sledovanost 63 tisíc dětí, což je nejvíce ze všech televizí. V minulém týdnu to bylo dokonce 73 tisíc dětí, což jen dokazuje stoupající trend Animáčku. Je to dokonce více než bylo v průměru na podzim, tedy 68 tisíc dětí,“ dodala Kotalová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám