Hlavní obsah

Redaktoři ČT se bouří, chtějí od Topolánka omluvu

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislá odborová organizace České televize vyzvala ředitele ČT, aby žádal po premiéru Mirku Topolánkovi a odstupujícím místopředsedovi vlády Jiřím Čunkovi omluvu za výroky o zaplacených a zmanipulovaných reportážích.

Článek

Redaktoři ČT se cítí být pod tlakem politiků a chtějí se bránit. Např. premiér Topolánek mluví v novinových rozhovorech o zaplacených a zmanipulovaných reportážích a podobně se vyjádřil v rozhlasovém interview i premiérův spolupracovník Marek Dalík.

Jiří Čunek pak podle nich bez důkazů obvinil v tisku Českou televizi z toho, že za statisíce až milióny korun kupuje od policie a státních zástupců informace, čímž vlastně podle odborářů z řad ČT říká, že televize veřejné služby utrácí peníze koncesionářů nezákonným způsobem.

"O intervencích z politických kruhů začínají (redaktoři) hovořit veřejně, protože vedení České televize, zejména její generální ředitel, z nepochopitelných důvodů mlčí," stěžuje si ve výzvě předseda Nezávislé odborové organizace České televize Antonín Dekoj.

Ředitel Janeček omluvu žádat nebude, redaktory prý podporuje

Janeček v pondělí oznámil, že své redaktory nyní podporuje, omluvu však zatím nežádá a věří, že se záležitost vyřeší v klidu.

"Sleduji se zneklidněním ostré výroky některých politiků na adresu redaktorů aktuální publicistiky a už jsem vydal pokyn našemu právnímu oddělení, aby je posoudilo a předložilo mi návrh na další postup. Snažím se chápat postup odborů, ale přesto považuji jejich výzvu za předčasnou. Věřím, že už zítra vše v klidu prodiskutujeme a shodneme se na dalším postupu. V tuto chvíli mají redaktoři aktuální publicistiky mojí plnou podporu. Neobdržel jsem dosud nic, co by jednoznačně prokazovalo obvinění, která byla na adresu publicistů vyřčena. Pokud by do budoucna byly informace odvysílané v ČT vyvráceny, pak z toho vůči tvůrcům vyvodím patřičné důsledky," sdělil Právu Janeček.

Kalousek ukázal Čunkovi záda

Ministr financí Miroslav Kalousek naopak obvinil ČT, že ho prezentuje jako antičunkovsky naladěného. Avšak podle všech jeho veřejných vyjádření něco takového není pravda.

"Za celý minulý týden jsem učinil pouze dva obecné komentáře k čerpání sociálních dávek, ke kterým jsem vždy dodal, že však nevím, jak to bylo v tomto konkrétním případě. Žádné jiné stanovisko jsem ani k osobě Jiřího Čunka ani k vnitrostranické situaci nesdělil nejen veřejně, ale ani svým nejbližším spolupracovníkům," píše Kalousek na internetových stránkách KDU-ČSL.

Kalousek hodlá svůj názor Čunkův případ sdělit na úterní Celostátní konferenci KDU-ČSL. "Dle své vlastní osobní zkušenosti mohu konstatovat, že ČT v případu Čunek neinformuje objektivně," dodal.

Premiér obviňuje bez důkazů

"Tato obvinění jsou natolik závažná, že premiér i pan Dalík by měli okamžitě na autory reportáže podat trestní oznámení. Za několik měsíců však nedokázali svá tvrzení kromě pomluv podložit jediným věrohodným důkazem. Naproti tomu tutéž reportáž teď kladně hodnotí jak renomovaná agentura Media Tenor, tak etický panel České televize, složený převážně ze všeobecně uznávaných osobností," píše Dekoj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám