Hlavní obsah

RECENZE: Za dveřmi kanceláří. Každý má nějaký problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedie Za dveřmi kanceláří, kterou uvádí pražské divadlo Komorní Kalich, měla ve středu svou letní premiéru na festivalu Prima Hvězdné léto pod Žižkovskou věží. Její autor kanadský dramatik Norm Foster není na české scéně nováčkem. Jeho komedie hraje řada divadel a objevily se už i na repertoáru letní scény v Mahlerových sadech.

Foto: Richard Kocourek

Václav Kopta jako žokej a Jiří Vojta jako jeho šéf (zleva).

Článek

Hra nabízí šest příběhů lidí, z nichž každý má nějaký problém. Známého televizního reportéra se chystá vyhodit nová šéfka zpravodajství, protože je starý. Hollywoodský režisér už nemá nápady a řeší to sebezničujícím způsobem. Pod těžkým žokejem umřel uprostřed dostihu kůň. Právník s dominantní matkou provede svůj coming out. A na římse v desátém patře stojí neúspěšný krasobruslař, který se chystá skočit dolů.

Příběhy jsou obratně propleteny do řetězce situací, které diváky rozesmějí, ale zároveň se dotknou problémů, jež prožívá více či méně každý z nás. Pocitu, že se mu v životě občas opravdu nedaří.

Komedii nastudoval režisér Jiří Seydler s pěticí herců, kteří mají smysl pro situační komedii. Každý z nich ztvární několik postav a je patrné, že si přebíhání z jedné do druhé patřičně užívají. Mistrem v hutné charakterizační zkratce je Aleš Háma, který umí pro každou z postav najít nezaměnitelnou pohybovou, gestickou i hlasovou polohu. A daří se mu prozradit i něco o její intimnější sféře.

Foto: Richard Kocourek

Za dveřmi kanceláří, Komorní Kalich, Tereza Kostková, Václav Kopta

Podobně i Václav Kopta, jehož žokej anebo reportér jsou dojemní outsideři. Arogantní blondýnu i nervózní psychiatričku vystřihne Tereza Kostková, neodolatelnou dominantní matku Simona Vrbická. Jiří Vojta zaujme jako podlézavý producent i právník podléhající svým rodičům.

Některé z příběhů občas trochu drhnou v rytmu a inscenace se naplno rozjede až ve druhé polovině. Nic to ale nemění na tom, že Za dveřmi kanceláří je typ na příjemně strávený letní večer, který diváky spolehlivě pobaví.

Foto: Richard Kocourek

Ukázka z komedie Za dveřmi kanceláří

Norm Foster: Za dveřmi kanceláří
Překlad Martin Fahrner, režie Jiří Seydler. Premiéra na letní scéně Hvězdného léta pod Žižkovskou věží 28. června, Praha.
Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hvězdné léto pod žižkovskou věží

Reklama

Související témata:
Divadelní hra Za dveřmi kanceláří

Výběr článků

Načítám