Hlavní obsah

RECENZE: Výlet chmurnou krajinou duše

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Kreslířka Ambra Duranteová trpí bipolárně afektivní poruchou. Tísnivé stavy, kdy jí nálada bez zřejmé příčiny rapidně klesá, přetavila do grafické novely Black Box Blues. Černobílým komiksem nenásilně, a přitom důkladně zpřístupňuje svůj svět formovaný sklíčeností a postrádáním sebedůvěry.

Foto: Torst

Obal knihy

Článek

Na procházce nitrem psychicky nemocnou dívku doprovází nechtěný společník v podobě black boxu neboli černé skříňky, v akademickém smyslu slova systému, který známe navenek skrze chování a působení, ale nemáme potuchy o jeho interních procesech.

Perspektivou Duranteové tento jev představuje vršení ponurých myšlenek, příkoří a nevyřešených problémů, které se v nejhorším stadiu přetvoří do vytrvalého deště nebo nekončícího tmavého tunelu, z něhož jen obtížně hledá východisko.

Próza s monochromatickými stripy znázorňujícími smutnou protagonistku nedodržuje jasnou vyprávěcí strukturu, naopak se spíše odklání k automatickému textu. Ve spontánním přemítání se svěřuje zcela napřímo a opravdově bez sebeklamu, jako by otevírala mysl na sezení s terapeutem.

Díky tomu, že v díle nejsou patrné následné zásahy, jimiž by se autorka mohla snažit prezentovat v lepším světle, se lze s jejími pohnutkami snadno identifikovat, a to i navzdory faktu, že má netajenou diagnózu. Ačkoli často zachází do extrémů, může čtenáře povzbudit alespoň tím, že se svými depresivními pocity nejsou sami, aniž by kdy tento výraz napříč osmdesáti stránkami užila.

Život připodobňuje k napnutému lanu, na němž se musí naučit balancovat, i když chůzi ztěžují neočekávané překážky. Coby člověk na prahu dospělosti nakonec pochopila, co si počít s onou schránkou plnou duševního harampádí. A o to se podělí v závěru své literární prvotiny.

Ambra Duranteová: Black Box Blues
Torst, překlad Tomáš Kafka, 80 stran, 288 Kč

Hodnocení 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám