Hlavní obsah

RECENZE: Vražedný rozsudek je thriller, jak má být

Právo, Štěpánka Zenklová

Případový analytik Maarten S. Sneijder a jeho studentka Sabina Nemezová tvoří prazvláštní vyšetřovací tým. Stárnoucí mizantrop s geniálním mozkem věčně pod vlivem marihuany a jeho mladá, neméně chytrá obdivovatelka a následovnice mají bezesporu nakročeno stát se oblíbenou thrillerovou dvojicí.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

Po úspěšné prvotině Vražedná lhůta přichází rakouský spisovatel Andreas Gruber s dalším případem. Kniha Vražedný rozsudek nepostrádá nic z toho, co má správný thriller mít.

Zápletka je možná až příliš zamotaná, tím spíš, že příběh obsahuje dvě zdánlivě nesouvisející dějové roviny a trvá opravdu dlouho, než se protnou. Přeskakování mezi nimi kapitolu po kapitole a skutečnost, že jsou příběhy po většinu času naprosto odlišné, to je pro čtenáře matoucí. Tím spíš, že se jeden odehrává ve Vídni a druhý v německém Wiesbadenu.

Každá z dějových linek je navíc sama o sobě velmi napínavá, takže je jejich časté střídání možné pocítit jako vyrušující.

I přesto se kniha čte dobře. Nechybí v ní napětí až mrazivé, ani ony nechutnosti, bez kterých už se moderní thriller zřejmě neobejde. A to hned na samotném začátku, když se na okraji vídeňského lesa objeví rok pohřešovaná desetiletá Klára, jejíž záda jsou potetována výjevy z Dantova Pekla.

Překvapující rozuzlení stojí za to. I když zkušený čtenář detektivních příběhů hádanku rozluští o něco dříve, než by asi autor chtěl, je to jen o pár stránek a to lze odpustit. Stejně jako fakt, že zejména Sneijderovy vyšetřovací postupy nejsou moc uvěřitelné. Je to přece jen pohádka pro dospělé. Zdá se, že série se Sneijderem a Nemezovou, která si určitě najde mezi milovníky thrillerů své příznivce, touto knihou nekončí.

V závěru totiž dostává analytik vzkaz z vězení, že se brzy dostane na svobodu Piet van Loon. Kdo to je? Snad se to dozvíme…

Andreas Gruber: Vražedný rozsudek
Kalibr, překlad Rudolf Řežábek, 496 stran, 459 Kč

Celkové hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám