Hlavní obsah

RECENZE: Vražda v letadle. Zahradník to být nemohl

Novinky, Stanislav Dvořák

Do dalšího akčního thrilleru s Liamem Neesonem v hlavní roli se pustil režisér Jaume Collet-Serra. Dějiště filmu Non-Stop přesunul do vzduchu, nicméně moc původních nápadů nepřinesl.

Foto: Universal Pictures

Liam Neeson

Článek

Vzdušný šerif Bill Marks je vyhořelý chlapík, který po ztrátě rodiny nemá mnoho důvodů ke spokojenosti. Práci ve vzduchu, kde má zodpovídat za bezpečnost cestujících, vykonává spíše mechanicky, ale dobré reflexy neztratil.

Během letu přes Atlantik mu neznámý člověk posílá SMS, v nichž požaduje 150 miliónů dolarů, jinak každou chvíli v letadle někoho zabije. Zpočátku to zní spíše jako vtip, postupně ale za nejasných okolností umírá pasažér i jeden z pilotů. A z šerifova kolegy se vyklube pašerák drog, který mu jde po krku. Neznámý vyděrač přitom stále tají identitu a klade falešné stopy tak, aby to vypadalo, že teroristou je sám šerif.

Foto: Universal Pictures

Julianne Moorová

Americký thriller nevykazuje moc originality ani v rámci možností žánru. Jde o starý koncept vražd v malém uzavřeném prostoru (v domě, vlaku, letadle), odkud nelze odejít a kde jeden hodný polda stojí proti všem, protože vrah hraje bezelstného občana s ostatními. Jak přibývá mrtvol, roste paranoidní atmosféra mezi „hodnými“, dav volá po krvi a mohla by to být i krev policistova.

Napínavé to může být na chvíli, takové příběhy bohužel byly napsány a natočeny mnohokrát. Ti, kterým hrdina důvěřoval na začátku, se náhle ocitají v podezření, přátelé se stávají nepřáteli a typičtí podezřelí se mění ve spojence – toť základní princip podobných thrillerů.

Liam Neeson (vzdušný šerif) není špatný herec, podobně Julianne Moorová (pasažérka a spojenkyně). Jenže co se dá dělat s tak provařeným materiálem? Scénář navíc příliš často tlačí na rodinné hodnoty typicky hollywoodským způsobem a ještě se dojímá nad malou vystrašenou holčičkou přímo na palubě. Letí poprvé, chuděra, a hned takový průšvih. V závěru se dočkáme docela nerealistického přistání s letadlem, které už bylo téměř na cucky ve vzduchu, vybuchla v něm bomba a střílelo se.

Režisér Jaume Collet-Serra se po prvním thrilleru s Neesonem (Neznámý) pustil do velmi podobného typu filmu, a neboť nápady nehýří, dosáhl průměrnosti.

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám