Hlavní obsah

RECENZE: Válka je utrpení, čekání i práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inscenací reagujících na napadení Ukrajiny Ruskem vzniklo za posledních deset měsíců v českých divadlech hodně. Tu zatím poslední, jež měla pod názvem Nezlamni / Deník z Ukrajiny premiéru 16. prosince v pražském divadle Komedie, vytvořil student režie a dramaturgie třetího ročníku Katedry činoherního divadla pražské DAMU Kostiantyn Zhyrov se svými ukrajinskými i českými kolegy. Je součástí dlouhodobého programu Městských divadel pražských Imagine UA na podporu ukrajinských umělců.

Foto: Martin Špelda

Matěj Převrátil hraje vojáka v krizové situaci.

Článek

Začíná zvyky, tanci, písněmi. Není to ale jen školení o ukrajinské minulosti. Během lehce humorného seznamování se s místy bizarními ukrajinskými rčeními i obřady se objeví postavy dvou přátel, skrze jejichž konkrétní lidské příběhy se divák posléze dozvídá, co pro ukrajinský národ znamená válka.

Když se zničehonic zhasne a do tmy zaburácí svist raket a hřmot výbuchů, pocítí asi každý strach. I o strachu se tu hraje. Ale také o statečnosti plynoucí z morální převahy Ukrajinců, kteří vědí, že jsou v právu. A že tahle válka nejde prohrát.

Válka nejsou jen dramatická střetnutí, ale také nekonečné čekání na přežití, nejistota, bezmoc, mráz, bezprostřední konfrontace se smrtí blízkých. Válka je utrpení. Válka je práce jako každá jiná. Je těžké rozhodnout, při kterém z obou výroků, jež v inscenaci zazní, víc zamrazí.

Inscenace Kostiantyna Zhyrova a jeho přátel je hodně osobní a nelze ji vnímat jen jako běžné divadelní představení. Přes emoce s ní spojené je ale patrné i to, že Zhyrov je nadaný režisér, jemuž se daří vystavět příběh, situace a vztahy postav skrze řetězení krátkých úderných obrazů. A to nejen za pomoci slov, ale i působivých metafor. Nezlamni se diváků dotknou jak silou autentické výpovědi, tak i svou divadelní podobou. A také nepřehlédnutelnou osobní investicí všech sedmi aktérů inscenace.

Kostiantyn Zhyrov: Nezlamni / Deník z Ukrajiny
Text a režie Kostiantyn Zhyrov, textová spolupráce Jan Jakub Šenkeřík, dramaturgie Simona Petrů, výprava Ema Dulíková, hudba Aliaksandr Yasinski. Premiéra 16. prosince v divadle Komedie, Městská divadla pražská, Praha.
Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Komedie

Reklama

Související články

RECENZE: Synkopa v srdci Jiřího Suchého

V jednadevadesáti letech si básník, muzikant a principál pražského divadla Semafor Jiří Suchý splnil sen vytvořit představení věnované pouze jazzu. Pod názvem...

Výběr článků

Načítám