Hlavní obsah

RECENZE: Úplně prosté rozhodnutí žít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Viktor Tauš uvedl v roce 2018 na scéně holešovických Jatek 78 divadelní inscenaci Amerikánka. Teď se tam vrací s projektem Snowflakes, který je živým trailerem k filmové Amerikánce, jež půjde do kin v květnu příštího roku.

Foto: archiv Snowflakes

Vykřičet všechno, co nás trápí, to jsou Snowflakes.

Článek

Z původního textu zůstala ve Snowflakes jen jediná věta: „Jsem skála, jsem útes, jsem síla, kterou nedokážete zlomit.“ Stalo se z ní heslo dětí, které se nehodlají nechat zlomit nepříznivými okolnostmi, jež stály u jejich startu do života plného problémů.

Na třicet dětí z dětských domovů a vydělených skupin, spojených i s dětmi z klasických rodin, dostává prostor k útržkovitým nahlédnutím do jejich traumat a soukromí. Představení je založeno na jejich autentických výpovědích, které shromáždil režisér Tauš a s ním i herečky Pavla Beretová a Lucie Žáčková. Je pouze na dětech, co ze svých zkušeností chtějí sdělit a zda to bude jejich vlastní příběh, anebo někoho jiného.

Foto: archiv Snowflakes

Jsme skála, jsme útes, jsme síla, kterou nedokážete zlomit.

Není to ale jen souhrn výpovědí, Snowflakes je především nesmírně temperamentní pohybová show za účasti živé hudby a zpěváků Annabelle, Adonxse a Thomase Seana Pšeničky. Děti víří prostorem jako skutečné sněhové vločky a tanec je pro ně terapií odbourávající stres z výpovědí o opravdu drsných věcech. Je to kolektivní show, kde každé z dětí má své místo. A herečky Pavla Beretová (na předpremiéře alternována Valerií Lobachovou) a Lucie Žáčková jsou jen tlumočnicemi jejich osudů.

Jejich pozice na scéně je dost dlouho statická. Uvězněny v krunýři bělostných módních kreací se z nich postupně právě skrze výpovědi osvobozují a stávají se součástí party dětí, jež diváky uchvacuje svou autenticitou a nesmírnou energií a v závěru je zvedá ze sedadel.

Foto: archiv Snowflakes

Snowflakes je temperamentně rozpohybovaná show s živou hudbou.

Výpověďmi se prolíná téma, jež je pro děti podstatné: touha žít úplně prostý, normální život. Takový, jaký je pro většinu z nás samozřejmostí. A právě nesamozřejmost tohoto přání je posláním inscenace, která je daleko víc než pouhou upoutávkou k filmové Amerikánce. Na Jatkách 78 budou Snowflakes k vidění do 10. září, pak se vydají na turné po českých městech.

Viktor Tauš, Pavla Beretová a Lucie Žáčková a kol.: Snowflakes
Koncept a režie Viktor Tauš, výtvarná spolupráce Jan Kadlec, choreografie Kristina Tukan Martanovičová. Premiéra 7. září na Jatkách 78, Praha (Psáno z předpremiéry 6. září.)
Hodnocení: 90 %

Herečky Pavla Beretová a Lucie Žáčková: Amerikánka. Důležité jsou tam děti, ne my dvě

Kultura

Eliška Křenková: Miluju místa, kde proudí energie a tepe život

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Jatka 78

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám