Hlavní obsah

RECENZE: Táta v nesnázích. „Čestný tátovský“, tohle je konečně povedený seriál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to kriminálka ani nekonečná uliční slátanina, dokonce je to slušně natočený, komediálním perem napsaný a na české poměry herecky velmi dobře odvedený původní seriál ze současnosti. Jmenuje se Táta v nesnázích, televize Nova ho nasadila v šestnácti epizodách na Voyo a od soboty 9. září v prime time. Hlavní roli trochu na těle opelichaného, ale na duchu stále mladého padesátníka ztvárnil Martin Pechlát.

Foto: TV Nova

Martin Pechlát se svými seriálovými dcerami Veronikou Divišovou, Agátou Kryštůfkovou a Štěpánkou Fingerhutovou.

Článek

Vzhledem k tomu, čím nás české komerční televize poslední dobou seriálově krmí a co předvedla Prima s „romancí“ Eliška a Damián, které se podařilo nastavit téměř bezkonkurenčně nízkou hranici toho, jak blbě může seriál dopadnout, když se sejde odfláknutý scénář, amatérské herecké výkony a výprava, vypadající jako kulisy pro studentský pokus, je novinka Novy slibným zjevením.

Bohužel i v tomto případě slyšíme vysvětlující hlas vypravěče, který vycpává momenty, které to přitom vůbec nepotřebují.

Pechlát hraje rozvedeného otce tří dcer. Dvě jsou dospělé, jedna v nejdivočejších telecích letech. Jeho seriálový Petr Hora pracuje jako správce bazénu i správce jedné dámskou energií prosycené rodiny. Právě napětí mezi otcem a třemi mladými ženami dodává příběhu grády, přináší humorné, a hlavně uvěřitelné situace, v nichž nechybí špetka překvapení, ale i patosu. Prožívá také strach o dívky, které se musejí vypořádat se vztahovými karamboly. Podobně on sám oprašuje staronové techniky randění, věren svému životnímu mottu „čestný tátovský“.

Sekundují mu herečky Agáta Kryštůfková, Štěpánka Fingerhutová a Veronika Divišová, každá jako jedna z dcer trochu jiná, přesto jim to dohromady klape.

První díl je trochu rozvláčnější a nabírá teprve obrátky, otec působí ušláple, ale postupně se vějíř jeho rodičovských i osobnostních dovedností pořádně rozevře, čímž Pechlát divákům ukáže nejrůznější polohy mužských charakterů: od domaseda až po vášnivého donchuana.

Produkční tým měl šťastnou ruku při výběru protagonistů v čele s Martinem Pechlátem, který táhne hereckou kárku směle kupředu. Už jako Prvok ve filmu Patrika Hartla ukázal, že vyždímaného otce umí zahrát bezvadně.

Seriál Eliška a Damián zabodoval. Statisticky

Film

Režisérské duo Petr Zahrádka a Tomáš Pavlíček se mohlo opřít o solidní výkon tří scenáristů, jimž dodal kredit Benjamin Tuček, autor scénáře k filmovému Protektorovi či spoluautor námětů k některým dílům Kanceláře Blaník.

Ve světle kvalitativně chudší tuzemské seriálové nabídky je Táta v nesnázích dobrou alternativou, která může částečně fungovat jako rodinná podívaná. Ztracený čas to nebude, i když fóry mohly být ostřejší a příběh odvážnější.

Táta v nesnázích
Režie: Petr Zahrádka, Tomáš Pavlíček, Scénář: Benjamin Tuček, Marek Matoušek, Radovan Snítil, Hrají: Martin Pechlát, Jitka Schneiderová, Agáta Kryštůfková, Štěpánka Fingerhutová, Veronika Divišová, Petra Hřebíčková a další.
Hodnocení: 70 %

Jak se natáčí film podle knižního bestselleru Patrika Hartla

Styl

Martin Pechlát: Každou postavu se snažím lidsky obhájit

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám