Hlavní obsah

RECENZE: Stylem nesvázaná Věra Martinová

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět let uběhlo od okamžiku, kdy česká countryová zpěvačka Věra Martinová vydala předcházející album Foukneme do svící. Novinka Meritum vznikla s podporou její nové kapely i s chutí vystoupit mimo hranice country a představit se ještě trochu jinak.

Foto: archiv umělkyně

Věra Martinová letos oslavila šedesátku.

Článek

Ne že by Martinová byla v minulosti stylově ortodoxní, mnoho jejích písniček se ostatně opíralo o popovou atmosféru. Na albu Meritum ale v inspiracích sáhla i k soulové hudbě šedesátých let, kterou mimo jiné produkovali umělci vydávající u značky Motown, a nechala ji rozeznít tak, jak ji sama cítí.

I celkový zvuk písniček jako by se vrátil v čase. Je neagresivní, leckdy až komorní, poklidný. Ctí zpěv Věry Martinové a respektuje její hlavní roli. Nutno přitom podotknout, že v její doprovodné kapele jsou šikovní muzikanti (při nahrávání alba je navíc doplnili zajímaví hosté), kteří v aranžích dali písničkám tolik, kolik pro přehlednost a čitelnost potřebovaly.

Aby nebyla nová deska zvukově a produkčně podobná minulým, oslovila Martinová ke spolupráci producenta Borise Carloffa. Muž, který se pohybuje hlavně v hájemství alternativní hudby, přijal její styl a ignoroval jeho klišé. Pamatoval i na to, že se s oblibou dotýká popu. Vznikla tak nahrávka stylově neukotvená, s patřičnou dávkou hudební svobody.

Foto: VeraArt

Obal alba

Martinová napsala muziku ke skladbám Výlet a Dopis. O další se podělili její spoluhráči a přátelé, v písni Jakuba Juránka Řekni to dřív se pak pěvecky spojila s Davidem Stypkou, což byl dobrý nápad, protože jejich hlasy k sobě příkladně padnou. Jedinou převzatou skladbou s českým textem je Bez nebe ráj, kterou jako Wichita Lineman napsal v roce 1968 americký písničkář Jimmy Webb.

Je obvyklé, že se zkušené zpěvačky po nějakém čase nepouštějí do hlasových ekvilibristik a složitostí. Dílem proto, že jejich hlasivky už nejsou až tak jisté, dílem kvůli tomu, že si už nic nepotřebují dokazovat. Martinová se v takové situaci ocitla na albu Meritum.

Věra Martinová: Kytara je můj další orgán, bez kterého bych nefungovala

Kultura

Zpívá klidně, bez velkého důrazu na emoce a bez výkyvů. Opírá se především o vlídnou barvu svého hlasu, o jistý přednes, a zaměřuje se při nich na to, aby melodická vlákna v písničkách byla dostatečně zřejmá. V tomto ohledu má co nabídnout, protože nové skladby jich do svého arzenálu pobraly poměrně dost.

Rozhodně se s nimi ale nepouštějí do závodů o přední místa v hitových žebříčcích. Deska Meritum je vyrovnaná, od úvodní Tak už jeď až po závěrečnou Bez nebe ráj na poslech příjemná. Písnička, která vstoupí do české hudební historie tak, že se na ni mnoho let nezapomene, na ní ale s velkou pravděpodobností není. Jak již bylo řečeno, Martinová si nepotřebuje nic dokazovat.

Až ale jednou odehraje koncert pouze ze skladeb z nového alba, bude to fajn večer.

Věra Martinová: Meritum
VeraArt, 40:19

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám