Hlavní obsah

RECENZE: Stokrát opakovaná pravda o Rogeru Watersovi zůstává pravdou

Právo, Ilja Kučera ml.

Sotva by někdo divadelním producentům a režisérům vyčítal, že se stále vracejí k léty prověřeným dílům Shakespeara, Ibsena či Čechova a s úspěchem je oživují na scéně. Jejich myšlenky, postoje a pohled na svět platí a čas na tom nic nemění. Podobné je to i v případě Rogera Waterse, jedné z největších ikon rockové muziky od 70. let po současnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roger Waters v pátek v pražské O2 areně

Článek

Tento rozhněvaný starý muž se nikdy nesmířil s absurdně zbytečnou smrtí svého otce za 2. světové války, nikdy neodpustil učitelům, úředníkům a všem těm, kteří od dětství deformují lidské bytosti, aby z nich vychovali ovce pro konzumní společnost. Waters neodpouští, ukazuje, pojmenovává a vzteká se.

Nebere si servítky ani před nejmocnějšími muži tohoto světa. Svým způsobem to dotvrzuje i jeho masivní světové turné Us + Them, které od května loňského roku brázdí zeměkouli po vyprodaných halách a skončí až v prosinci roku letošního.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roger Waters promlouval o svém vztahu ke světu hudbou.

Bylo by asi pošetilé podezírat tohoto celoživotního rebela z prostého hromadění miliónů na osobních kontech. Waters chce mluvit k lidem, a protože je muzikant, mluví prostřednictvím hudby. Na turné Us + Them, které se v pátek zastavilo v pražské O2 areně a setrvává v ní ještě další den, k tomu používá v drtivé většině písně z repertoáru druhdy domovských Pink Floyd.

Sólová tvorba je ve výrazné menšině včetně aktuálního alba Is This the Life We Really Want?. Desky, která popravdě přiznáno, hudebně také výrazně žije z floydovského odkazu.

Waters cestuje s desetičlennou kapelou včetně dvou výtečných sboristek Jess Wolfeové a Holly Laessigové a dávného kolegy, skvělého saxofonisty Iana Richieho. Po celou dobu efektivní, nikoli efektní koncertní show rozdělené do dvou částí obklopuje diváky ze všech stran dokonalý zvuk srovnatelný s nejvybranější domácí reprodukcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roger Waters předvedl skvělou podívanou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roger Waters vystoupí v Praze i v sobotu 28. dubna.

Dokonale, bezchybně a tím pádem i beze změn oproti originálu hraje i kapela. A to od úvodní Speak to Me přes Time, Welcome to the Machine či Another Brick in the Wall s českým dětským sborem, který v Praze Waterse doprovodil, přes Pigs, kde všemi vizuálními prostředky zdůrazňuje, že považuje prezidenta Trumpa za prase, až po hymnickou Comfortably Numb v podobě posledního přídavku.

Předpoklad, že koncert Rogera Waterse bude po všech stránkách mimořádným zážitkem, se prostě naplnil měrou vrchovatou.

Roger Waters
O2 arena, Praha, 27. dubna

Hodnocení: 95 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám