Hlavní obsah

RECENZE: Štěstí je (možná) krásná a přepychová věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když zpěvák Richard Müller zpívá v jedné písni, že štěstí je krásná a přepychová věc, ale prachy si za něj nekoupíš, staví vedle sebe dvě mety lidského života.

Foto: Dauphin

Obal knihy

Článek

Jsou finanční prostředky ekvivalentní lidskému štěstí? Nebo je to jen chiméra a těžko pochopitelný relativistický zádrhel, který nejsme schopni vyřešit?

Podobnou otázku si klade i španělská autorka Rosa Montero ve své knize Štěstí. Architekt Pablo Hernando najednou z gruntu změní svůj život. Dojde k tomu vlastně náhodou. Vlak z Madridu do Malagy nenadále zastaví v malém hornickém městečku Pozonegro, v zapadákově mezi zapadákovy. Zrak pasažéra padne na ceduli na omšelém domě, na níž je napsáno, že je dům na prodej.

Jako by si v tu chvíli uvědomil, že jeho dosavadní život byl jako rychlodráha a je nejvyšší čas se zastavit a všechno změnit. Koupit si byt v polorozpadlém baráku kdoví kde, nechat svůj renomovaný ateliér ležet ladem, hodit všechno za hlavu a stát se někým jiným.

Tak si to Pablo Hernando vysnil, jenže, jak víme, není to jednoduché. Každý si totiž za sebou valí na noze přivázanou železnou kouli minulých činů. To je i případ hlavního hrdiny. Milenka, manželka, nezdárný syn, životní karamboly či přešlapy, to všechno se mu během děje začne zjevovat a dohánět ho.

Protože je spisovatelka dobrá vypravěčka, dokáže z takto banální zápletky udělat opravdu napínavé drama, byť konec knihy vyznívá trochu rozpačitě, tak nějak do ztracena. A happy end se zkrátka nekoná.

Protože je autorka také vystudovaná psycholožka, umí mistrně vykreslit i duševní rozpoložení všech zainteresovaných postav. Díky tomu mohou čtenářům takzvaně ožít před očima.

Architekt sice objeví novou lásku, dobrého přítele a překoná trauma, přesto je nový život jakoby zatuhlý v další dimenzi.

Jeho příběh tak trochu připomíná osud Lestera Burnhama, hrdiny středního věku z filmu Americká krása, jehož hrál Kevin Spacey. Ten také chtěl změnit od základů svůj život a nepřežil to.

Paolo Hernando ano, ale je opravdu na nové cestě? Štěstí je prosté a nahé a tak snadné, že v něm vyvolává chuť plakat, píše autorka. Není tedy pocit štěstí jen další mlýnský kámen, který nás zatěžuje, protože se bojíme, že o své úspěchy můžeme přijít? Štěstí je krásná a přepychová věc. Možná.

Rosa Montero: Štěstí
Dauphin, překlad Marie Jungmannová, 221 stran, 276 Kč
Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Štěstí - Rosa Montero

Reklama

Související témata:
Rosa Montero

Výběr článků

Načítám