Hlavní obsah

RECENZE: Škwor si jede své. Zlepšil se v detailech

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pohledem na nové album pražské rockové kapely Škwor je třeba připomenout dvě neoddiskutovatelné skutečnosti. Čtveřice, která je již mnoho let schopna na svých koncertech v celé republice plnit velké sály, oslavuje dvacet let existence. A nová deska Uzavřenej kruh je její desátá.

Foto: Supraphon – Lukáš Kadeřábek

Skupina Škwor letos slaví dvacet let.

Článek

Již v roce 2001 se na albu Vyhlašuju boj! začal rodit dnes snadno rozpoznatelný rukopis a sound kapely. Na dalších albech ho dotvořila a dospěla do stavu, kdy ve svých písních s jistotou prezentuje chytlavé kytarové riffy, nosné zvukové detaily, zpěvné refrény a texty, jejichž průvodním znakem je naštvaný pohled na svět. Ani jedno z toho není u této formace klišé, ty přívlastky definují její sound.

Na některých albech ho jen třeba trochu zjemnila, jindy si více pohrávala s elektronickými zvuky, nicméně základ zůstal. Připočíst k němu je třeba syrový zpěv Petra Hrdličky i schopnost natočit na desky stadiónově rozezpívané vokály.

Škwor byl patrně před nahráváním novinky nucen vyřešit drobné dilema. Musel se rozhodnout, jestli přistoupí k nějaké razantnější změně svého projevu, po které volali ti kritičtější fanoušci či publicisté, anebo si obhájí své jisté tak, jak to očekávají skalní příznivci.

Zvolil druhou možnost, a pokud něco změnil, pak především to, že zvuk na novém albu kapánek přitvrdil, dodal mu říznost. Neubral však z těch ingrediencí, které jej dělají tím, čím je.

Určitý posun nastal i v textech. Rukopis Petra Hrdličky se nevyvíjí názorově, pořád vidí ve světě, na který dohlédne, především negativní stránky, stále je nazývá pravými jmény, a když najde kus naděje, pak třeba jen v konstatování, že je třeba s nekompromisností stoupat ke hvězdám (v písni Dokola) či neztrácet hlavu (Omyly a pády).

Evidentně se ale zlepšila jeho práce se slovními obraty. Jak tak vycházejí nová alba Škworu a on na ně nakládá jeden text za druhým, více si hlídá, aby nepoužíval klišé a aby se příliš tematicky neopakoval (byť se to ne vždy daří). Díky tomu byl tentokrát schopen nalézt sofistikovanější obraty, a tak texty Starej voják, Omyly a pády, Za tmavejch nocí nebo Zlo mezi námi patří k těm lepším, které svým fanouškům poslal.

Kladem alba je také to, že je vyrovnané. Své silné zbraně kapela dostala do všech písniček, a tak – oproti minulým deskám – není jejich obecná přilnavost kolísavá. Kvalitní je zvuk nahrávky, souzvuk kytar a elektronických zvukových doplňků a za pozornost stojí i kytarové riffy, z nichž dýchá rocková tradice, přesto díky zvukovému ošetření znějí svěže.

Nad tím vším stojí naprosto typické písně kapely, která se poněkolikáté rozhodla dělat to, co umí nejlépe.

Škwor: Uzavřenej kruh

Supraphon, 42:37

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám