Hlavní obsah

RECENZE: Román de Viganové je skromný jen rozsahem

Právo, Jindřich Göth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto šedesát stran věru není mnoho, ale i na tomto zdánlivě velmi omezeném prostoru dokáže francouzská spisovatelka Delphine de Viganová rozehrát působivé drama o čtyřech osobách, které se po svém snaží vyrovnat se s křivdami a bolestmi, které jim život naservíroval.

Foto: Odeon

Obal knižní novinky

Článek

Máme tu ženu, jejíž zdánlivě vzorné manželství se začne pozvolna hroutit poté, co zjistí, že její spořádaný manžel žije svůj druhý život na internetu, kde si vybíjí své homofobní i jiné choutky. Máme tu i učitelku, která tuší, že s jedním z jejích žáků není něco v pořádku, a místo toho, aby si dala do pořádku vlastní život, začne se zajímat o svého svěřence.

Lépe na tom nejsou ani další postavy tohoto na přeskáčku a úsporně, pomocí krátkých kapitol, vyprávěného příběhu. Tedy spíš než o klasický příběh jde o skládanku několika lidských osudů, v níž autorka opět projevuje svůj nesmírný literární talent.

Po vynikající mnohovrstevnaté literární hříčce Podle skutečného příběhu, která v češtině vyšla v roce 2016, jsou Pouta úspornější, sevřenější a také přímočařejší. V tomto případě není nutné hledat skryté vrstvy a významy, nejde o hru se čtenářem a s jeho představivostí. A i když je vyznění knížky spíše hořké, de Viganová znovu dokazuje, že je znamenitou vypravěčkou.

Její cit pro jazyk se projevuje především v nesmírně barvité, košaté větné stavbě s jedinečným citem pro obraznost a navození neopakovatelné atmosféry. Zde je třeba vzdát hold skvělému českému překladu Alexandry Pflimpflové.

Postavy z Pout nejsou ukázkoví ztroskotanci, na něž si ukážeme prstem a ulehčeně si oddechneme, že tak katastrofální náš život přece jenom není. Tak lacinému zjednodušení se autorka vyhýbá. Místo toho čtenáře seznámí s lidmi, které jako by podvědomě odněkud znali. I proto je jejich peripetie zajímají, chtějí jim být nablízku i pochopit jejich uvažování.

Číst Viganovou a nahlížet do nitra jejích postav je jako snažit se složit z několika náhodně sebraných oprýskaných barevných sklíček a kamínků mozaiku. Výsledek nebude krásný ani dokonalý, ale bude se v něm zračit život v celé své hrbolatosti, krutosti a neuchopitelnosti.

Celkové hodnocení: 90%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám