Hlavní obsah

RECENZE: Portenův příběh boje se sebou samým

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikost knížky nemusí být daná autorovým proslulým jménem ani převelikým počtem stran. Často útlý svazek osloví naléhavostí lidského příběhu daleko více. Platí to o novele Mojmíra Čermáka Samuel Porten.

Foto: nakladatelství Cattacan

Obal knižní novinky.

Článek

Už působivý tmavě modrý plátěný obal s výrazným titulem a několika znaky, mezi kterými nechybí houslový klíč, dává najevo, že jde o neobyčejnou věc. Podobně jako určení děje – viktoriánská Anglie kolem roku 1899, v níž začíná kdysi výtečný houslista Samuel Porten se svým příběhem.

Mimořádně obrazný jazyk s mnoha přesahy od osudů syna bojujícího s odtažitou matkou, která ho nicméně neustále ovládá, až k filozofickým úvahám o smyslu života, zaujme od prvních vět.

Čtenář je vtažen magií svěřovaného osudu a vnitřními úvahami titulního hrdiny do středu jeho boje s matkou a nakonec se sebou samým.

Vnitřní běsy ze sváru touhy dostat se z podřízenosti druhých kvůli lásce k dívce Marion i nezvládnutou slávou vedoucí téměř do záhuby vypovídají nejen o jednom člověku v konkrétní době.

Jsou modelovým obrazem obecně lidského osudu snad v každé generaci. Díky literárnímu podání jsou o to působivější.

Autorem je kardiochirurg Mojmír Čermák, zachraňující po čtvrtstoletí bijící srdce. Po návratu z působení na klinice v Dublinu změnil profesi. Začal se věnovat zahradě, umění, architektuře, a designu skla.

Mojmír Čermák: Samuel Porten

Cattacan, 132 stran, 229 Kč

Celkové hodnocení 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám