Hlavní obsah

RECENZE: Podivuhodný August March je přehnaný a bizarní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Román Podivuhodný život Augusta Marche amerického komika a scenáristy Aarona Jacksona je možno popisovat mnoha adjektivy. Především je ale excentrický, stejně jako jeho hlavní postava.

Foto: Metafora

Obal knihy

Článek

Augusta Marche porodí herečka Vivian Fairová uprostřed divadelního představení a hned ho odhodí do koše plného špinavých halenek, aby stihla další dějství.

Vzápětí se sirotka ujme paní Butlerová, stará divadelní pradlena, která ho zatají úřadům a svérázným způsobem se o něj stará.

Dítě žije celé roky v divadle, brzy umí citovat dlouhé pasáže ze Shakespeara a Ibsena, o skutečném světě však neví nic. Když divadlo zruší nesympatický milionář, zmatený podivín August se poprvé střetne s reálným světem.

Chlapeček nemá zázemí ani rodinu. Jediným jeho přítelem se zdá být narcistický herec Percyfoot, ten však brzy mizí za kariérou a chlapci dává spíše písemné rady.

Sirotek August March se vydává do krutého světa s touhou najít v něm nějaký smysl a především lásku.

Není radno příliš přemýšlet o pravděpodobnosti toho, co se v románu děje a hlavně proč. Autor asi nepředpokládá, že děj románu někdo bude brát úplně vážně. Jde o absurdní, bláznivou literární hříčku, která může bavit, pokud na to má čtenář náladu a přistoupí na pravidla hry.

August se setkává s pouličními podvodníčky i snobským prostředím, stává se z něj profesionální zloděj a setkává se s dívkou, která je možná ještě větší vyděděnec a mazanější lhářka než on sám.

Hlavní postava občas používá duchaplné hlášky a ironii, román však není zdaleka tak brilantní a okouzlující, jak tvrdí na záložce, a stejně tak nemá ani výjimečně mnohovrstevnatý jazyk. Humoru je v něm málo.

Po slibném začátku průměrný příběh ztratí tah a stává se přinejmenším únavným. Jakmile postava Augusta dospěje, přestává být roztomilá. Čtenář ztratí důvod s ním soucítit nebo se o něj vůbec zajímat. Autorovo přehánění a nonsensový humor by se snad lépe uplatnily ve filmové crazy komedii či v komiksu.

Jako román to totiž příliš smysl nedává. Číst ho vyžaduje příliš velkou námahu na tak málo zábavy.

Aaron Jackson: Podivuhodný život Augusta Marche
Metafora, překlad Daniela Čermáková, 251 stran, 330 Kč
Hodnocení 50 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Podivuhodný život Augusta Marche - Aaron Jackson

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám